Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Løsningen kan ikke være totalitær

Hvis vi skal vinne over islamismen må vi kjempe sammen med muslimer, ikke mot dem.

SVARER FJORDMAN: Ingeborg Kjos mener Fjordman setter likhetstegn mellom muslimer og ondskap. Foto: Privat
SVARER FJORDMAN: Ingeborg Kjos mener Fjordman setter likhetstegn mellom muslimer og ondskap. Foto: Privat Vis mer
Meninger

I Dagbladet 16. februar svarer Fjordman (Peder Jensen) på min kronikk. Han hevder at jeg har «beklaget» at folk er bekymret på grunn av høy innvandring. Det er riktig at jeg påpekte det, men jeg beklaget det ikke. Jeg er selv bekymret for hvordan vi skal klare å håndtere store flyktningstrømmer i framtida.

I likhet med oss alle, søker totalitarismen løsninger på reelle utfordringer. Derfor har den et potensial for å bre om seg, og kanskje særlig i tider som denne. Det er gjerne når vi skal finne løsninger på samfunnsutfordringer at vi kan risikere å havne i den totalitære fella.

Fjordman påstår også at jeg ikke innser at den «farligste av de totalitære kreftene i dagens Europa kommer i islamsk drakt». Jeg er fullstendig klar over at islamismen nå er den største trusselen, men det er ikke dermed sagt at vi ikke også bør være oppmerksomme på trusselen fra høyreekstremistisk hold, som dessuten er økende.

Jeg er kritisk til Fjordmans polariserende retorikk og de løsningene en slik retorikk er nødt til å ende i. Fjordman skiller ikke mellom islamisme og islam, og setter dermed likhetstegn mellom muslimer og ondskap. Men «fiende nr. 1» er å finne i egne rekker, ifølge Fjordman; først og fremst må de som støtter multikultur, media og akademia «bli knust».

I tillegg skriver Fjordman at «islam og de som praktiserer det må bli totalt og permanent fjernet fra alle vestlige nasjoner». Allerede i 2010 var det 43 millioner muslimer bare i Europa, og tallet øker. Skal alle disse deporteres og islam forbys? Idéforbud har vel aldri ført til noe godt og bryter med viktige demokratiske prinsipper om tros- og ytringsfrihet.

Vi bør heller stå urokkelig på våre demokratiske verdier. Hvis vi skal vinne over islamismen tror jeg dessuten at vi må kjempe sammen med muslimer, ikke mot dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media