KOMMENTARER

8. mars og metoo-revolusjonen

Løsningen på metoo ligger i Bergen, Erna. Bruk den!

Regjeringen har verktøyet som skal til for å tøyle sextrakassering. Det er bare å ta det i bruk.

REVOLUSJON: Metoo-bevegelsen har gått verden rundt og tvunget frem endring. Sør-Koreas president Moon Jae-in oppfordret politiet til å etterforske sexovergrep etter denne demonstrasjonen i Seoul for noen dager siden. Men norske politikere har verdens beste likestillingspolitikk som de ikke bruker, skriver Marie Simonsen i en kommentar til 8. mars. Foto: Park Jin-hee/Newsis
REVOLUSJON: Metoo-bevegelsen har gått verden rundt og tvunget frem endring. Sør-Koreas president Moon Jae-in oppfordret politiet til å etterforske sexovergrep etter denne demonstrasjonen i Seoul for noen dager siden. Men norske politikere har verdens beste likestillingspolitikk som de ikke bruker, skriver Marie Simonsen i en kommentar til 8. mars. Foto: Park Jin-hee/Newsis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Før og etter metoo, sies det om kampanjen som i løpet av noen måneder har sørget for enda en milepæl i kampen for likestilling. 70-tallsfeminister får rent tårer i øynene av gammeldags solidaritet og marsjering i gatene, mens yngre kvinner virker rystet og forbanna over at de ikke har kommet lengre på egenhånd.

Det er ingen tvil om at metoo-kampanjen er et vannskille, både når det gjelder måten vi snakker om sextrakassering på og reaksjonene på varsling. Tiden er ute, som flere uangripelige menn plutselig har fått erfare. De er styrtet fra toppen i Washington og på Youngstorget. Noen klatrer raskt opp igjen og noen blir sittende som om ingenting har skjedd, det må også sies, men kampanjen har vist seg overraskende kraftfull og seiglivet. Det skyldes en nyvunnet solidaritet blant kvinner, og likestilte menn er selvfølgelig med på laget.

På den internasjonale kvinnedagen kan vi feire at metoo har gitt millioner av kvinner verden rundt en plattform til å bekjempe urett og overgrep. De har brukt den enkle hashtaggen til å kreve endringer i lovverk som går langt utover sextrakassering, selv i patriarkalske samfunn hvor overgrep mot kvinner har vært straffefritt og alment akseptert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer