«Lost» var nær havari

I kveld er suksessen «Lost» tilbake på skjermen. Men serien var nær ved å vrakes av selskapet ABC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det forteller den amerikanske superprodusenten Thom Sherman til Dagbladet. Foruten «Lost» står han bak serier som «Frustrerte fruer» og «Grey\'s Anatomy», og er i Norge for å dele sine erfaringer med norske dramaprodusenter.

Kastet om på alt

Sherman røper overfor Dagbladet at øydramaet, som ble en av vårens store snakkiser, var svært nær ved å vrakes av TV-selskapet ABC.

-  At vi kom i mål skyldes en rekke heldige tilfeldigheter og mye beinhardt arbeid, sier han.

-  Første utkast av serien var helt elendig, og vi fryktet at serien aldri ville bli realisert. Vi fikk rett og slett litt panikk. Da tok manusforfatter J.J. Abrams jerngrep om prosessen, kastet om på alle ideer, og snudde opp ned på seriens første episode, forteller Sherman.

Resultatet ble en braksuksess.

Abrams\' nye ideer - science fiction-elementer, mystikk, urovekkende skummel trerasling, voldelige angrep og et usedvanlig variert persongalleri - sørget for at serien om en gruppe mennesker som overlever et flykrasj og isoleres på en øde øy, fikk enorme seertall.

TVNorge viser serien på norske skjermer. I snitt fulgte 645 000 seere øyfolkets utfordringer, med en topp på 730 000 da serien avrundet sesongen før sommeren.

KAMPEN FORTSETTER:  De overlevende får nye utfordringer på øya i den andre sesongen av spenningsserien «Lost». Foto: TVNorge
KAMPEN FORTSETTER: De overlevende får nye utfordringer på øya i den andre sesongen av spenningsserien «Lost». Foto: TVNorge Vis mer

-  Jeg tror hemmeligheten bak suksessen er at serien tar utgangspunkt i en tanke alle har hatt på et eller annet tidspunkt: hva skjer hvis jeg strander på en øde øy? Hvordan skal jeg overleve?

Sherman mener seriens essens ligger i utforskingen av menneskets utvikling i en ekstrem «tilbake til naturen»-situasjon.

Mye improvisasjon

I utgangspunktet var «Lost» planlagt som en miniserie.

Nå ruller andre sesong i gang, og det ryktes det at ytterligere seks sesonger er planlagt.

-  Vi jobber mye etter «veien blir til mens vi går»-prinsippet. Vi vet hvor vi skal, men er ikke helt sikre på hvordan vi kommer dit. Et lite team av manusforfattere er blant de få som kjenner historiens videre utvikling, forteller Thom Sherman.

I tillegg til en rekke bibelske og filosofiske referanser, byr «Lost» på musikalsk snacks.

-  Jeg tror manusforfatterne benytter sjansen til å flette inn sine svar på et annet evig spørsmål: hvilke fem plater vil du ta med deg på en øde øy? Vi har ikke mange sanger på lydsporet sammenliknet med andre serier, men låtene vi bruker er våre favoritter.

-  Hva kan publikum vente seg i sesong to?

-  Jeg røper vel neppe for mye hvis jeg sier at vi avslører hva som skjuler seg under luka i jungelen. Enkelte spørsmål blir besvart, mens nye gåter dukker opp. Vi vil jo forsøke å bevare mystikken en god stund. Vi holder «Lost»-gjengen på øya så lenge publikum vil, sier Sherman med et smil.

PRODUSENT: Thom Sherman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer