Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lot du deg lure av dagens meste delte nettsak?

Slangesak varslet om risiko for «dødskamp mellom penis og toalettslanger». Pressegeneralen kaller saken «viralt vås», men snart har 150 000 nordmenn lest den.

BARE TULL: 10 000 mennesker har delt saken om hordene med slanger som angivelig er å finne i norske toaletter om dagen, grunnet det milde været. Saken er bare oppspinn. Foto: Anita Arntzen, Dagbladet / Skjermdump E-avisa
BARE TULL: 10 000 mennesker har delt saken om hordene med slanger som angivelig er å finne i norske toaletter om dagen, grunnet det milde været. Saken er bare oppspinn. Foto: Anita Arntzen, Dagbladet / Skjermdump E-avisa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges mest delte nettsak tirsdag er E-avisas oppslag om «rekordmange tilfeller av slanger i toalettet forrige uke».

10.500 ganger er saken delt, og en rekke skrekkbilder av slanger i toalettskåler gjør artikkelen smått utrivelig lesning for den jevne nordmann. 

Men, saken er bare tull. Norske toalett er like trygge som før, og første hint finnes i kategoriene saken ligger under, nemlig «humor» og «underholdning».

Skylder på mildvær Dernest kan ei litt kritisk nese ane en smule grums når «Drifts og kommunikasjonsansvarlig Otto R. Mathisen i Norges orm- og slangeinstitutt er sjokkert over omfanget» av slanger i norske toaletter, som saken hevder. 

For ordens skyld: Det er ingenting som heter Norges orm- og slangeinstitutt. 

Ifølge saken er det milde høstværet skylda i at slanger og huggormer nå trekker inn i kloakkrørene våre, og beste triks for å holde dem unna er å vaske doskåla skikkelig. 

Eavisa skriver også på egne sider at «nyhetene» som presenteres ikke skal tas seriøst.

«Eavisa er en underholdningside med fokus på satire og humor. Siden er kun ment og skrevet for å underholde samt sette satiriske og ironiske vinklinger på samfunnskritiske saker. Ingen «nyheter» eller bilder bør tas bokstavelig eller seriøst» slår nettsida selv fast.

- Les hele saken Joakim Johansen, daglig leder i eierselskapet til Eavisa, innrømmer at saken bare er tull, men tror de fleste som leste «slangenyheten» forsto humoren. 

- I all ydmykhet så begynner vi å bli en relativt kjent humorside. Det spesielle med denne saken er at den ikke har noen grobunn i virkeligheten, som de andre sakene vi skriver har, sier han til Dagbladet.

Johansen sier saken snart er lest av 150 000 nordmenn, og at dem som leser artikkelen grundig umiddelbart forstår at det er humor, ikke reelle nyheter, det her er snakk om.

- Vår ambisjon er å bygge opp en stor humor- og satireside, og det er veldig viktig at man leser hele saken. De som går på limpinnen er nok gjerne dem som bare leser tittel og ingress. 

- Viralt vås Generalsekretær Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, kaller - humor eller ei - likevel slike saker for «viralt vås».

- Det eneste positive man kan si om slik viralt vås er at de er en fin påminnelse om hvor viktig det er med redaksjoner som driver journalistisk virksomhet - og hvor avgjørende det er for informasjonen i et samfunn at vi har medier vi kan stole på.

Løken Stavrum retter likevel et lite spark mot lesere som lot seg lure:

- Men jeg syns også det er lurt at alle gjør litt research før de deler en sak, avslutter hun.

Dødskamp mot penis Den som finleste teksten la også merke til at «slangeviter» Mathisen kåret penisen til slangens verste fiende.

Ifølge E-avisas sak kan toalettslanger og det mannlige kjønnsorgan fort ende opp i en «dødskamp» mot hverandre ettersom penisen er en «konkurrerende slange», som det så fint påstås. 

- Slanger og ormer er svært territoriale og en penis kan ofte bli sett på som konkurrerende slange og vil dermed kunne bli offer for en dødskamp man helst ikke vil delta på sett fra mannens ståsted, sier Mathisen angivelig. 

Dersom du har kikket ned i skåla både to og tre ganger i dag kan altså du puste lettet ut. Det er ingen epedemi av «drapsmaskiner» som feier over norske toalett akkurat nå.

Heldigvis hadde E-avisa også oppskriften klar, skulle en av toalettslangene dukke opp hjemme hos deg: Ring det ikke-eksisterende organet Slangesentralet og nynn en sang så slangen bevarer fatningen. 

- Mens man venter på at slangesentralen skal dukke opp er det viktig at man står helt stille, nynner en rolig sang og forsøker å bevare roen ovenfor de krypende drapsmaskinene, lyder avslutninga på spøkeartikkelen 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!