HVA GJORDE SP?: Forsvaret var på vei mot en styrt avvikling med Harald Sunde som forsvarssjef og Sp i regjering, skriver Hårek Elvenes (H). Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
HVA GJORDE SP?: Forsvaret var på vei mot en styrt avvikling med Harald Sunde som forsvarssjef og Sp i regjering, skriver Hårek Elvenes (H). Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Langtidsplanen for Forsvaret

Lot Forsvaret forvitre

Hvis Sp var opptatt av å styrke Forsvaret, ville de forhandlet om konkrete forsvarssatsinger i stedet for å sende planen i retur med beskjed om å «avklare, tallfeste og konkretisere».

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er ikke samsvar mellom Senterpartiets kritikk og partiets anmerkninger i Stortinget. Planen er sendt tilbake for å «avklare, tallfeste og konkretisere», en avledningsmanøver uten substans. Sp har forspilt muligheten for en forsterket forsvarsplan før sommeren.

Sp lot Forsvaret forvitre i regjering. Liv Signe Navarsete har selv uttalt at: «Alt så veldig bra ut. Jeg var selv med på å behandle de to forrige langtidsmeldingene for Forsvaret. Vi tenkte ikke at det var nødvendig med så stort fokus på Forsvaret».

Tidligere forsvarssjef Harald Sunde har glemt at han anbefalte å kutte Heimevernet til 30.000 soldater og kuttet HVs innsatsstyrker fra 5000 til 3000. Sp har glemt at de la ned HVs eliteavdeling 016, og la ned HV-reserven på 33.000 soldater.

Forsvaret var på vei mot en styrt avvikling med Harald Sunde som forsvarssjef og Sp i regjering.

Regjeringen har økt forsvarsbudsjettet med 30 prosent siden 2013. Forsvarsplanleggingen må ses i sammenheng over flere fireårsperioder. Eksempelvis vil innfasing av nye ubåter strekke seg fra 2021 til utpå 2030-tallet. Tilsvarende gjelder våre nye kampfly, som først får full operativ effekt i 2025.

Forsvarsevnen vil øke kraftig de neste fire år grunnet både nye og tidligere beslutninger. Hæren får nytt artilleri, nytt kampluftvern og flere kampvogner. 52 nye jagerfly og fem maritime overvåkingsfly gir formidabelt økt kampkraft.

Marinens korvetter og ubåter oppgraderes og tre nye kystvaktskip sjøsettes.

Spesialstyrkene får en ny innsatsskvadron og nye helikoptre.

Oppbyggingen av Finnmark Landforsvar fortsetter.

Sjøforsvaret og Luftforsvaret får mer personell.

- EN UTFORDRING: Generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Rune Jakobsen om Russland, og om Norges utfordringer om det skulle oppstå en krise. Video: Henning Lillegård / Gunnar Hultgreen Vis mer

Neste år skal Stortinget behandle anskaffelse av nye stridsvogner for 12–15 mrd. kroner. Hæren skal oppsettes med vesentlig flere stridsvogner enn i dag. Dessuten skal Hæren om få år bestå av fem mekaniserte bataljoner, mot bare to for kort tid siden.

Dersom Sp var genuint opptatt av stridsvogner og helikopter til Hæren, burde veien til forhandlingsbordet være kort. Den sikkerhetspolitiske situasjonen burde mane til politisk ansvarlighet. Sp, derimot, trenerer i stedet for å styrke Forsvaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer