Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lothepus:

Lothepus er med i eksamen for videregående

- Jeg er glad det ikke er jeg som må svare på den oppgaven.

EKSAMEN: Utdrag fra boka «Går det til helvete, så går det til helvete», en biografi om Lothepus av forfatter Finn Tokvam, er blitt eksamen for videregående-elever. Foto: Bjørn Langsem
EKSAMEN: Utdrag fra boka «Går det til helvete, så går det til helvete», en biografi om Lothepus av forfatter Finn Tokvam, er blitt eksamen for videregående-elever. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Som en del av eksamen for avgangselevene ved videregående skoler er en av oppgavene knyttet til Leif Einar Lothe (48), mest kjent som Lothepus.

Ved siden av å tolke dikt, måtte også elevene drøfte og utrede en tekst fra Lothepus-biografien «Går det til helvete, så går det til helvete», som ble utgitt i fjor.

- Veldig kjekt

At tv-kjendisen Lothepus, kjent fra tv-seriene «Fjorden Cowboys» og «Farmen Kjendis», er blitt en del av nynorskeksamenen, setter hovedpersonen selv stor pris på.

- Ja, det er koselig, veldig kjekt, sier han.

Lothepus forteller til Dagbladet at han sitter i bil på vei til spillejobb. I går fikk han høre at han var blitt en del av årets sidemålseksamen for de videregående avgangselevene.

Er glad han slipper

- Boka er jo blitt lest av en del, jeg tror den er trykket opp i over 20 000 eksemplarer. Eller kanskje det er 30 000. Da må vi, forfatter Finn Tokvam og jeg, vel ha gjort noe riktig, sier Lothepus.

Men han er lykkelig for at han selv er ferdig med ungdomstid og skole.

- Jo, jeg er glad for at det ikke er jeg som har eksamen og må svare på den oppgaven. Jeg vet ikke hvordan det hadde gått, sier Lothepus muntert.

EKSAMENSOPPGAVEN: Elevene skal gjøre greie for noen av virkemidlene forfatteren bruker for å skildre Lothepus.
EKSAMENSOPPGAVEN: Elevene skal gjøre greie for noen av virkemidlene forfatteren bruker for å skildre Lothepus. Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet, som bekrefter at boka var tema for en eksamensoppgave i norsk sidemål på Vg3. Eksamenen var 24. mai.

Skildring av Lothepus

I oppgaveteksten i nynorskvarianten av prøven står det blant annet: «Gjer greie for nokre av verkemidla forfattaren bruker for å skildre Lothepus».

IRRITER: Leif Einar «Lothepus« Lothe irriterer seg over samboeren og venninnens «jålerier». Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Vedlagt ligger avsnittet «Harding» fra boka.

I svaret må elevene vise til «konkrete eksempel frå teksten og bruke relevant fagspråk».

- Jeg har ikke snakket med noen ungdommer som har besvart oppgaven, men vi setter pris på bli en del av pensum, sier Lothepus og ler.

«Kjeft gjer ikkje ilt»

Han er mer opptatt av å snakke om musikk, og forteller at han denne helga slipper en ny låt, den første på flere år.

- Den heter «Kjeft gjer ikkje ilt».

- Det betyr, på ditt språk, «kjeft gjør ikke vondt». Sammen med bandet mitt skal vi slippe en ny sang hver måned - helt til vi har en cd.

- Så du får det travelt i sommer?

- Ja, det blir ikke noe ferie, konserter, spilling og graving hele tida.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media