Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lothepus med bok om livet sitt: - Vi får skrive opp all galskapen. Det er ikke lite, bare det

Samler sine beste røverhistorier i en bok. 

BOK: Tidligere i år vant Leif Einar Lothe, kjent som Lothepus, «Farmen Kjendis». Men det var gjennom «Fjorden Cowboys» han først ble kjent. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet 
BOK: Tidligere i år vant Leif Einar Lothe, kjent som Lothepus, «Farmen Kjendis». Men det var gjennom «Fjorden Cowboys» han først ble kjent. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet  Vis mer

(Dagbladet): Leif Einar Lothe (47), bedre kjent som Lothepus, har sjarmert og provosert folk over hele landet. Nå kommer det også en bok om livet hans.

Det opplyser forlaget Samlaget.

Selv om nordmenn for alvor fikk øynene opp for Lothepus i «Farmen kjendis», var det gjennom «Fjorden Cowboys» han først ble kjent.

TV-serien tar for seg livet til ham og kompisen Joar Førde. Begge har vokst opp i Sørfjorden i Hardanger, også omtalt som «fjorden Gud glemte».

Duoen portretteres gjennom beinhard jobbing i hasardiøse omgivelser, der lønna er å kunne leve enda hardere når de først har fri.

Bokas forfatter er Finn Tokvam, som vil ha samtaler med Lothepus for å la leseren bli enda bedre kjent med mannen med det spesielle kallenavnet, og samle røverhistorier som skal presenteres i boka.

- Skrive opp all galskapen

Leif Einar Lothe sier til Dagbladet at det sikkert er litt spesielt å få en bok skrevet om sitt eget liv, men at det bare er sånn det har blitt.

- Det er flere forlag som ringte til meg, så jeg har snakket med flere forskjellige, og havnet på Samlaget, sier han.

De vil begynne arbeidet med boka på mandag, og etter planen skal den komme i bokhandlerne i september.

- Vi må bare få fingeren ut og skrive opp all den galskapen vi har gjort. Det er ikke lite bare det, sier Lothe.

- Hvordan blir det?

- Det vet jeg ikke, for jeg har ikke skrevet noen bok før. Jeg håper det blir sånn jeg vil at det skal bli. Det må være sant det som står der, og ikke bare vas, sier han.

På nynorsk

Håkon Kolmannskog, forlagssjef i Samlaget, forklarer at boka også vil inneholde mange private bilder fra Lothepus' liv.

- Det blir en slags selvbiografi, bare uten de kjedelige delene. I praksis vil det være Lothepus' aller beste historier fra barndom og frem til i dag, sier han.

Som alle andre bøker som gis ut på Samlaget, gis også denne boka ut på nynorsk. Kolmannskog mener det ville vært helt feil om Lothepus skulle oversettes til bokmål, når han snakker hardangerdialekt.

- Jeg tror Lothepus sett fra innsiden av ring 3 i Oslo, kan fremstå litt eksotisk og som en artig tullebukk, men han er så veldig mye mer enn det. Han representerer en veldig rik og raus fortellertradisjon, og en annen måte å være på i livet enn dresskledde, politisk korrekte fyrer. Vi er nok mange som innimellom drømmer om å være litt mer Lothepus, i alle fall ha han som kompis, sier Kolmannskog.

SØNN VS. MOR: Anne Karin Lothe, mor til Lothepus, ble utfordret i kjendisquiz. Hvem kan flest kjendiser, mor eller sønn? Video: Sølve Hindhamar / Lars Eivind Bones. Vis mer

- Skummer ikke fløten

Boka skal skrives nå, og gis ut i september.

- Er dette å skumme fløten etter Farmen-suksessen?

- Jeg tenker ikke sånn, for jeg personlig har vært fan av «Fjorden Cowboys» lenge. Jeg har ikke sett så mye på «Farmen». Men det at han har gått fra å være en kult-helt til å bli en rikskjendis, har vært utløsende for at vi har tenkt at dette er marked for en bok. Det er ikke tvil om at markedet for boka er større etter at han vant Farmen, sier Kolmannskog.

I boka vil Lothepus blant annet fortelle historien om den gangen han flyktet fra politiet på hesten sin, da han sjekket damer med dumper fordi han ikke fikk moped, og da han leide sjøfly fra reinsjakt på Vidda for å gå på pub i Bergen. Men boka forteller også om tunge stunder, som da han mistet broren i ung alder.

- Han har et veldig rikt liv med mange historier, og mange historier som ikke er fortalt ennå, sier forleggeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media