Lottobandet

Av og til er det fortjent å ha gullhår i baken.

DET VAR MIDTEN av februar og tiden var i ferd med å renne ut. Alle var usikre, litt nervøse, de ville så gjerne klare det. Manager Bjørn Holbæk-Hansen lå våken om natten. Han så i taket og tenkte at hele greia ville gå i vasken. At det ikke kom til å bli noen debutplate på bandet hans likevel, bare et forskudd på femogtredvetusen kroner rett i dass.

10. DESEMBER 2003: Den amerikanske produsenten Chris Eckman, som har produsert Midnight Choirs fire siste plater, er på Smuget i Oslo. Han sipper til en halvliter mens han lytter til en myk kvinnestemme og noen sinnsyke riff som ikke kommer fra el-gitar, men fra fiolin. Det er Alfred Cornelius «Ole Bull fra helvete» Reines Hals (28), Alexandra Bråten (25) og resten av det melankolske popbandet Mir som spiller. Eckman har fått en demo av dem fra før, det er derfor han er her. Han går bort etter konserten og sier at «this is very beautiful», at han gjerne vil at de skal komme til Ljubljana i Slovenia der han bor, og at han ønsker å produsere platen deres.

- Vi hadde jobba mot dette i tre år, så det føltes ganske bra, forteller låtskriver og vokalist Jo Inge Johansen Frøytlog (23).

DET VAR BARE den aldri så lille haken: de 450000 kronene som måtte skaffes for å finansiere prosjektet. Etter at hele runden med plateselskapet var tatt, hadde kun ett selskap sagt seg villig til å gå inn med penger. Dermed var Mir fortsatt 300 000 blanke norske kroner i manko.

- Alle muligheter ble prøvd ut. Vi ringte hjem, vi kontaktet alle venner vi kunne tenke oss hadde penger, men vi fikk ikke napp, sier Jo Inge.

TRE UKER FØR planlagt avreise til Slovenia og et par dager før pengene måtte være betalt, ringte telefonen til Jo Inge. Det var lørdag, selveste valentinerdagen. Klokka var ti over åtte på kvelden. Han tok opp mobilen sin og sa hei.

- Trenger du fremdeles de pengene? spurte stefaren til Jo Inge i den andre enden av røret.

- Ja, sa Jo Inge.

- Ok, sa stefaren til Jo Inge. Og fortalte at han nettopp hadde vunnet 2,1 millioner i Lotto.

Jo Inge rister litt på hodet når han forteller historien. Og så gliser han. Det er ikke lett å beskrive noe så usannsynlig som at fremtiden til bandet hans skulle ordne seg ved at rett kule falt ut av en monter på Hamar.

Oppi all gleden måtte Jo Inge Johansen Frøytlog riktignok svelge et helt følge med kameler .

- Jeg er enormt skeptisk til Lotto, og har prøvd å få stefaren min til å slutte med det der, innrømmer han. Og gliser enda litt bredere under hatten.

NÅ SOVER BÅDE manageren og bandet som engler om natten, selv om de ligger i enkle senger på et billig hotell i Ljubljana. Mir boltrer seg fortsatt ikke i penger, men de boltrer seg med masse studiotid og en dyktig produsent. Forrige lørdag kjørte de av gårde til Slovenia, nå jobber de på spreng for å lage en bra debutplate. Samtidig med at de finpusser det musikalske, må de imidlertid også bruke litt tid på å pønske ut et nytt navn til bandet. I disse dager lanseres nemlig et canadisk Mir i Europa.

Man kan ikke ha flaks med alt.

<B>EKSEMPLARISKE: - Vi er et utrolig snilt band. Streiteste bandet i Norge. Vi har ikke tatoveringer en gang, hevder Mir. Det siste kan det bli forandring på etter tre uker i Øst-Europa. Fra venstre: Alf Magne Hillestad (29) fra Årdal, Alfred Cornelius Reines Hals (28) fra Bergen, Jo Inge Johansen Frøytlog (23 -med hatt) fra Flekkefjord, Alexandra Bråten (25) fra Fredrikstad og Håvard Stokstad (30) fra Vågå.