Lou Reed etterlot seg mystisk pakke

Sendte den til seg selv i 1965. Kan inneholde hittil ukjente bandopptak.

MYSTISK BOKS: Ingen vet hva som ligger i boksen Lou Reed sendte til seg selv i 1965. Foto: Tom Martinsen
MYSTISK BOKS: Ingen vet hva som ligger i boksen Lou Reed sendte til seg selv i 1965. Foto: Tom MartinsenVis mer

(Dagbladet): Da artisten Lou Reed døde i september i fjor, 71 år gammel, hadde han en eventyrlig karriere å se tilbake på.

Newyorkeren er mest kjent for bandet Velvet Underground på slutten av 1960-tallet - den gang et kultfenomen uten kommersielt gjennomslag.

Albumet «The Velvet Underground & Nico» nådde aldri lenger enn til 171. plass på Billboard-lista i 1967,  men  har seinere blitt regnet som et av de mest innflytelsesrike albumene  gjennom tidene.

«Poor man's copyright» To år før platedebuten hadde ikke gjengen tatt navnet Velvet Underground. Det var bare Lou Reed, John Cale og Sterling Morrison som jammet på loftet sitt i Ludlow Street, skriver deathandtaxesmag.

Samme året, altså i 1965, valgte Reed å sende en pakke til seg selv. På denne tida slet bandet med økonomien, og de 45 dollarene det kostet å sikre seg rettighetene til sitt eget arbeid var mye penger.

Dermed valgte Reed en annen utvei, den såkalte poor man's copyright.

Tanken bak er at dersom noen stjeler arbeidet ditt kan du saksøke dem og ved å vise innholdet i den uåpnede, og daterte, pakken vise at det er du som står bak.

Fant gammel pakke I sommer røpet personene som står bak Lou Reed's facebookside at de fant pakken da de gikk gjennom noen esker på kontoret hans. Tro til ideen bak, var den fortsatt ikke åpnet.

Man lurer nå på hvorvidt boksen inneholder Velvet Undegrounds aller første opptak.

Ifølge deathandtaxesmag er pakken postet i mai 1965, hele to måneder før opptakene til det man har trodd var bandets første demo ble gjort i juli 1965.

Lou Reed skal ha i et gammelt intervju ha nevnt at han hadde en demo han hadde sendt til seg selv i 1965.

- Jeg har ikke tenkt til å lytte til det. Jeg vil ikke høre på disse tingene lenger.

Personene som fant boksen skriver at heller ikke de valgte å åpne den. Dermed forblir det et stort mysterium hva som ligger i den snart 50 år gamle pakken.

Vidstrakt karriere I tiåra som fulgte hadde Reed en vidstrakt solokarriere. I 1972, etter å ha brutt med bandet to år tidligere, fikk han for første gang en verdenshit, med «Walk on the Wild Side» fra det David Bowie-produserte soloalbumet «Transformer», som også rommet «Perfect Day» og «Satellite of Love».

Reed har hatt samarbeidsprosjekter med en rekke av verdens mest kjente artister, som nevnte Bowie, U2 og Metallica.

- Lou Reed har vært grunnen under mine føtter og et fyrtårn som lyser gjennom den svarte natta av dritt, sa vennen Iggy Pop til magasinet GQ i fjor.