Lou Reed

Da Lou Reed (f. Lewis Allen Reed 1942) fikk sitt solo-gjennombrudd med låta «Walk On The Wild Side», var det ingen novise som slentrende beskrev livet og storbyens skyggepulserende landskap.

Han var da solid etablert i rockhistorien som frontmann i Andy Warhol-skapelsen Velvet Underground (VU, 1965 - 70).

Som syttenåring hadde han et brutalt møte med 24 elektrosjokk-behandlinger, og har etter det levd en dans på torneroser i New Yorks alternative kunstnermiljø, hånd i hånd med transvestitter, stoffmisbrukere, alkoholikere og psykotiske livsnytere.

Solokarrieren etter VU er en musikalsk råhogd og intens gitarpreget berg- og dalbane. Han «tørket» opp rundt 1980 og bekreftet en kreativ og intellektuell åre, med til dels glimrende plater, riktige politiske/kunstneriske markeringer og et uinnskrenket kjærlighetsforhold til New York.

Sammen med VU-kollega John Cale lagde han hyllesten til avdøde Andy Warhol, «Songs For Drella» (90). Har også samarbeidet med bl.a. Bowie, Laurie Anderson (som han også bor sammen med) og John Zorn.

Reed har intervjuet Václav Havel og «Neste stopp Brooklyn»-forfatter Hubert Selby jr. Disse intervjuene finnes sammen med lyrikken hans i boka «Between Thought And Expression».

Turnerte med et gjenopplivet VU en kort periode, og har en framtredende rolle i Wayne Wang/Paul Austers film «Blue In The Face».