- Lov å bryte kopisperra til iTunes

Du trenger ikke bruke iPod til å spille av låter du har kjøpt hos iTunes, viser en ny masteroppgave. Hva mener du?

(Dagbladet.no): - Det bør ikke være så store forskjeller på rettighetene man har som forbruker om man går i en vanlig platebutikk, og rettighetene man har som forbruker på nett, mener Sverre Tobias Vigmostad.

Vigmostad har nylig skrevet masteroppgave i juss om kopibeskyttelse og åndsverksloven. Han mener det neppe er ulovlig om en forbruker velger å bryte kopibeskyttelsen til iTunes.

Fikk toppkarakter

I forrige uke klaget Forbrukerrådet Apples populære musikkbutikk iTunes inn for Forbrukerombudet.

Rådet mener blant annet at musikkbutikkens kopibeskyttelse (DRM) bryter med markedsføringsloven. Musikkfiler kjøpt på iTunes Music Store kan nemlig bare brukes på iTunes-avspilleren eller med en iPod, og ikke på en hvilken som helst MP3-spiller.

I sin master-oppgave viser Vigmostad til åndsverksloven §53a, der det heter at det er ulovlig å omgå effektive tekniske beskyttelsessystemer av et vernet verk.

Likevel skal forbudet ikke være til hinder for at et anskaffet verk skal kunne spilles av på det som i «alminnelighet oppfattes som relevant avspillingsutstyr».

- Når forbrukerne har lastet ned en sang på sin datamaskin, har vel de vel forventninger om at datamaskinen er relevant avspillingsutstyr. I så fall bør forbrukerne kunne få spille av sangen uavhengig om de bruker Windows, Linux, iTunes eller Winamp, mener han.

STRIDENS EPLE: Apples musikkbutikk iTunes Music Store ble i forrige uke klaget inn for Forbrukerombudet. Nå mener en masterstudent i juss at forbrukerne skal ha lov til å bryte musikkbutikkens kopisperre.
STRIDENS EPLE: Apples musikkbutikk iTunes Music Store ble i forrige uke klaget inn for Forbrukerombudet. Nå mener en masterstudent i juss at forbrukerne skal ha lov til å bryte musikkbutikkens kopisperre. Vis mer

Oppgaven til Vigmostad fikk toppkarakter, og du kan lese den i sin helhet her.

Vage formuleringer

Vigmostad mener imidlertid at loven er formulert så vagt at den trolig må prøves i rettssystemet før man får noe klart svar på hva forbrukeren har lov til å gjøre med en kjøpt musikkfil.

- Det er viktig å se på diskusjonen som var mellom departementet og Stortinget rundt lovteksten. Departementet ville at avtalen mellom selger og kjøper skulle være avgjørende for hva som kunne anses som relevant avspillingsutstyr. Altså ville de at for eksempel iTunes skulle kunne diktere forbrukerens rettigheter.

- Stortinget ville derimot ha en videre definisjon. Hva som utgjør relevant avspillingsutstyr skal forstås relativt fleksibelt, og et sentralt moment i vurderingen vil være hvilke forventninger forbrukerne har til avspillingsmuligheter, forteller han.

Jon Lech Johansen, bedre kjent som DVD-Jon, er en av dem som aktivt har motarbeidet iTunes\' kopisperre. Johansens program PyMusique har gjort det mulig å kjøpe og laste ned musikk og spille filene av på en hvilken som helst MP3-spiller

Gjelder norsk lov?

Spørsmålet er om åndsverksloven er relevant for iTunes, siden firmaet er registrert i Luxembourg. Forbrukerrådet mener svaret er ja, siden butikken bruker norsk språk, har et norsk domene og benytter norsk valuta.

Også den nyoppstartede nettbutikken Prefueled holder til i Luxembourg.

- Vi må forholde oss til lover og regler moderselskapet har i landet der vi er etablert. Forbrukerne kan ikke forvente å bli beskyttet av norsk lov, mener daglig leder Christian Marstrander.

Marstrander skulle helst solgt vannmerkede MP3-filer, men mener platebransjen pålegger dem å selge låter med DRM.

- Jeg tror ikke online-markedet kommer til å ta av før man får kjøpe musikkfiler som kan spilles av på alle avspillere.

Apple ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no.

  • Ifølge Billboard skal politikere og representanter fra platebransjen i England drøfte DRM-problematikken i en åpen høring i morgen.
FORBRUKERNE MÅ HA RETTIGHETER: Sverre Tobias Vigmostad mener forbrukerne må ha rett til å bryte kopisperren til iTunes hvis de vil spille av filen med et annet program.
NORSK LOV GJELDER IKKE: Nettbutikken Prefueled er registrert i Luxembourg. Dermed mener daglig leder Christian Marstrander at forbrukerne ikke er beskyttet av norsk lov.