Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Lov og rett i bispedømmet

Det kirken har gjort, likner mer på en medlemsaksjon enn en opprydning.

SIKTET:  Biskop Bernt Eidsvig.
SIKTET: Biskop Bernt Eidsvig. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katolske kirke var lite ydmyk da den la fram sin rapport om feilregistrerte katolikker i går. Kirkens folk gikk i forsvar med store doser patos og en helt spesiell tolkning av lovverket.

Kirken, biskopen og økonomisjefen er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner, noe som tilsvarer feilregistrering av omkring 67 000 medlemmer. Medlemsjukset skal ha skjedd ved hjelp av den såkalte telefonkatalogmetoden. Kirken og dens menn nekter straffskyld. I går avviste kirken at den har mottatt for mye i tilskudd og at lover og regler er brutt.

Fylkesmannen og politiet legger til grunn at personer aktivt må melde seg inn for å kunne registreres som tilskuddsutløsende medlemmer i et trossamfunn. I november i fjor påla Fylkesmannen kirken å rette opp i medlemsregisteret ved å slette dem som ikke har meldt seg inn. Biskopen sa seg enig.

Men kirken har ikke svart på oppgaven. Kirken har omdefinert problemstillingen og lagt fram et regnskap over troende. Kirken har funnet noen tusen ikke-katolikker som de anerkjenner som feilregistreringer, noen få tusen som ikke ønsker å stå oppført som medlemmer og rundt 20 000 som de ikke har klart å komme i kontakt med. Det totale antallet feilregistrerte er brakt ned på et betydelig lavere nivå. Men kirken synes å ha vært mest opptatt av å finne, bekrefte og etterinnmelde katolikker. De har ringt rundt og spurt de registrerte om de ønsker å stå oppført. Totalt 130 000, flere enn det kirken fikk statsstøtte for i fjor, har svart ja.

Hele 56 500 av disse var først registrert med det kirken kaller «diskutabel metode». Men det ser kirken ut til å ta med ro. På pressekonferansen forsøkte juristene å så tvil om aktiv innmelding som prinsipp. Kirken synes å mene at så lenge folk godtar oppføringen i etterkant, så er det greit. Det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse.

Men kirkens jurister skal slite med å overbevise om denne lovtolkningen. Det skulle være en opprydning. Men det likner mer på en medlemsaksjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!