Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ulvejakt

Lov og rett i ulvestriden

Vedtaket som stanser fellingen følger Stortingets avgjørelser til punkt og prikke.

FØLGER LOVEN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H)
FØLGER LOVEN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) Vis mer
Meninger

Ulvestriden er i ferd med å utvikle seg til en politisk farse. Når stortingsrepresentanter med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i spissen sier at regjeringen «skyver lovparagrafer foran seg», mistenker vi at enkelte av våre folkevalgte ikke helt forstår sin egen posisjon. Som Venstre-representant Sveinung Rotevatn påpekte i et debattinnlegg i Dagbladet i går, er det faktisk Stortinget som vedtar disse lovparagrafene. Stortinget har vedtatt naturmangfoldsloven. Og det er Stortinget som har sagt ja til Bernkonvensjonen.

Klima- og miljødepartementets vedtak om ikke å tillate felling av 32 ulver i Hedmark baserer seg på solide rettslige vurderinger og følger Stortingets avgjørelser til punkt og prikke. Det fastslår fem svært erfarne veteraner i en grundig analyse av saksgangen i Klassekampen denne uka. Tidligere høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn, tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, de to tidligere statssekretærene i Miljøverndepartementet Stein Lier-Hansen og Børre Pettersen og naturfilmskaperen Arne Nævra legger stor faglig autoritet på bordet når de advarer mot forslag om at Stortinget bør instruere departementet til å omgjøre vedtaket. De minner om at vedtaket mot felling er en rettslig avgjørelse. Det er ikke politikk, selv om resultatet er blitt politisk rabalder.

Det burde være relativt opplagt at man ikke kan slutte seg til internasjonale konvensjoner, for så å bryte dem når de ikke passer ens egne interesser. Bernkonvensjonen er folkerettslig bindende. Norge er forpliktet til å oppfylle dens bestemmelser. Det er dobbeltmoral på høyt nivå å inngå avtaler om bevaring av dyrearter i norsk natur, og så forbeholde seg retten til å skyte dem når lokalbefolkningen protesterer. Når norske politikere, som gjerne høylytt oppfordrer andre nasjoner til å forholde seg til folkeretten, går på talerstolen i Stortinget og ber statsminister Erna Solberg om å bryte loven, minner det om absurd teater.

Det er viktig at Erna Solberg og Vidar Helgesen nå holder sine rygger rake og ikke lar seg blåse over ende av ropene fra skogeiere, elgjegere og Hedmark-representanter. Nå må det først påvises at ulven er blitt så nærgående overfor mennesker at den virkelig reduserer lokalbefolkningens livskvalitet. Miljødirektoratet har nå fått i oppdrag å iverksette radiomerking av ulv. Hvis kartleggingen viser at ulven virkelig skaper farlige situasjoner, vil det være hjemmel for felling innenfor gjeldende lover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media