Lov, rett og dekonstruksjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«HVA ER egentlig dekonstruksjon» spør Fredrik Wandrup i Dagbladet 5/6-05. Svar: Dekonstruksjon er ikke det Fredrik Wandrup påstår. «Dekonstruksjon» er framfor alt ikke en metode. I «Lovens makt» (til norsk ved Bjørn C. Ekeland i 2002), hevder Derrida at: «Det er ... normalt, forutsigelig og ønskelig at dekonstruktive studier munner ut i rettens, lovens og rettferdighetens problem.» Med andre ord: Lov, rett og rettferdighet er dekonstruksjonens egentlige anliggende. I sine siste bøker tok Derrida ut fra dette opp problemer som vennskap og rettferdighet, demokrati og rettsstat og den internasjonale rettsorden under USAs nye verdensimperium. For øvrig skrev Derrida ikke rundt 400 bøker, Wandrup, men hundre.

NÅR RETT og rettferdighet ble satt på dagsorden var det en logisk konsekvens av dekonstruksjonens to viktigste temaer: retorikk og etikk. Dekonstruksjonen aktualiserte den klassiske retorikken, som oppstod som en juridisk disiplin for å løse eiendomstvister. Siden antikken har retorikken vårt konfliktretorikk - som i retten, der partene står mot hverandre, bevis mot gjendrivelse, påstand mot påstand. Dette er dekonstruksjonens ursituasjon: lesemåter som gjensidig motsier hverandre. Her ligger det etiske problemet: Hvordan forholde oss til, samt fatte avgjørelser i slike «utveisløse» situasjoner? Dekonstruksjonene ligger oftest i fenomenene selv ifølge Derrida. Men konstruksjonenes sammenbrudd i f.eks. de rettslige tribunaler ligger nødvendigvis ikke i dagen. De kan skjule seg i mytologiske forestillinger om rettsvesenets fortreffelighet. Kort sagt: Dekonstruksjoner fins og finner sted, men de finner seg ikke av seg selv. Finningen er retorikkens første fag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer