«Love Actually» er julas beste romantiske komedie

Leserne har talt.

(Dagbladet.no): Det er ingen tvil om hvilken romantisk TV-film Dagbladet.no-leserne setter størst pris på.

Romantiske komedier har hatt en sentral plass i TV-programmet denne jula. Du har knapt kunnet skru på TVen uten å dumpe borti en søt historie om han som møter henne.

«Love Actually» vant
Derfor arrangerte vi en uhøytidelig kåring, der vi ba leserne stemme på den filmen de likte best. Vi har fått inn 7275 stemmer, og har ingen problemer med å kåre vinneren. «Love Actually» fra 2003 har fått hele 53 prosent av stemmene.

- Det er ikke helt overraskende, sier Dagbladets filmanmelder Eirik Alver.

- Det er en søt film, og du får det du ønsker deg når du setter deg ned for å se en romantisk komedie. Du blir i godt humør, kanskje optimistisk, sier han.

Hans kollega Inger Bentzrud var også enig da hun anmeldte filmen i november 2003.

«Visst er det feelgood og romantisk komedie i ypperste potens, men «Love Actually» hever seg over dusinvaren med en intelligent ramme, kjappe replikker og småfrekk humor,» skrev hun.

Julefilm
Den britiske filmen kan skilte med en hel rekke kjente skuespillere på rollelista: Hugh Grant, Emma Thompson, Rowan Atkinson, Colin Firth, Liam Neeson, Alan Rickman, Bill Nighy og mange fler. Den tar for seg åtte-ni parallelle historier om kjærlighet, som etterhvert filtrer seg i hverandre. Og det er jul.

- Dette er jo en julefilm.  Den har flyplassen som rammehistorie, og det er veldig i tiden nå. Mange reiser hjem til jul. Og de mange små historiene gjør det kanskje lettere for seerne å kjenne seg igjen i den, enn i en amerikansk film om folk på Manhattan, sier Eirik Alver.

Han mener særlig historien om rollefiguren til Emma Thompson, en middelaldrende mor som mistenker at mannen er utro, er verdt å få med seg.

- Det er litt overraskende at en sånn type film kan være såpass alvorlig også, mener han.

Må engasjere
For det er ingen tvil om at romantiske komedier ofte er bygget over samme lest: To rake motsetninger møtes og ender opp sammen til slutt. Tidligere denne måneden skrev Dagbladet.no om skotske forskere, som hadde funnet ut at slike filmer kan ødelegge kjærlighetslivet til seerne. Dette fordi de får et urealistisk bilde av kjærligheten.

Eirik Alver er ikke like negativ til sjangeren.

- Jeg liker å bli manipulert, så lenge det er overbevisende gjort. Dette er filmer som appellerer mye mer til hjertet enn til hjernen. Hvis du blir følelsesmessig engasjert og koser deg, så fungerer det, sier han.

- Men veldig mange av dem er jo ikke godt laget. Hvis du betaler penger for å se en romantisk komedie, og ikke blir tatt med på en virkelighetsflukt, da har du blitt lurt, mener han.

Hugh Grant på topp
Men ikke alle er like begeistret for virkelighetsflukt. NRKs filmguru Pål Bang-Hansen hadde følgende å si om «Pretty Woman», da Dagbladet.no intervjuet ham i forbindelse med kåringen:

- I disse dager, hvor nigerianske kvinner går gatelangs i Oslo for å livnære en fattig familie hjemme, og vi ser vi har problemer med trafficking, er «Pretty Woman» noe av det aller mest virkelighetsfjerne. Jeg kan like komedier, jeg - «Singing in the Rain» er favoritten - men de bør ha noe med virkeligheten å gjøre, sa Bang-Hansen.

Dagbladet.no-leserne ser imidlertid ikke ut til å være enige. «Pretty Woman» har havnet helt oppe på tredje plass i kåringen. Dermed kan vi også kåre Julia Roberts til dronningen av julas romantiske komedier. Hun spiller hovedrollen i filmene på 2. og 3. plass.

Men Hugh Grant er den ubestridte kongen av julekomediene. Han spiller i tre av de fire øverste filmene på lista.