Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Miljøkriminalitet:

Løve, elefant og neshorn kan bli utryddet

Den siste gjenlevende hannen av hvit, nordlig stumpneshorn døde forrige måned. Det er på tide å styrke innsatsen mot handelen med truede arter.

STERKERE INNSATS KREVES: Neshornet Sudan døde i forrige måned. Han var den siste gjenlevende hannen av hvit, nordlig stumpneshorn. Vi må styrke kampen mot organiserte kriminelle og terrorgrupper som tjener store penger på handel med truede arter, skriver klima- og miljøministeren. Her er Sudan i nasjonalparken Laikipia i Kenya i 2015. Foto: Reuters / NTB scanpix
STERKERE INNSATS KREVES: Neshornet Sudan døde i forrige måned. Han var den siste gjenlevende hannen av hvit, nordlig stumpneshorn. Vi må styrke kampen mot organiserte kriminelle og terrorgrupper som tjener store penger på handel med truede arter, skriver klima- og miljøministeren. Her er Sudan i nasjonalparken Laikipia i Kenya i 2015. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neshornet Sudan døde i forrige måned. Han var den siste gjenlevende hannen av hvit, nordlig stumpneshorn. Sudan, som levde sine siste år i en nasjonalpark i Kenya, måtte avlives på grunn av alderdomsplager. Men årsaken til at neshornet trues av utryddelse, er krypskyting.

Elefant, orangutang, sverdfisk, havskilpadde, skjelldyret pangolin og flere store kattedyr som løve og tiger, er også truet av utryddelse som følge av krypskyting og ulovlig fangst og handel, ifølge FNs miljøprogram. Ulovlig handel med regnskogtømmer som rosentre, har også stort omfang.

Over 1000 viltvoktere har blitt drept de siste ti årene. Miljøkriminalitet utgjør nå den fjerde største, svarte økonomien i verden etter narkotika, forfalskninger og menneskehandel. Med en vekstrate på 5 til 7 prosent årlig, vokser miljøkriminalitet 2 til 3 ganger raskere enn verdensøkonomien.

Krypskytterne inngår ofte som et ledd i store, organiserte, kriminelle nettverk på tvers av landegrenser. Miljøkriminalitet kjennetegnes av høy profitt og lav risiko og bidrar til å finansiere terrornettverk, krig og væpnede konflikter. Eksempler på grupper som profitterer på miljøkriminalitet er IS, Al Shabaab, Janjaweed og Herrens motstandsarmé (LRA).

Det største hinderet for å bekjempe miljøkriminalitet er mangel på godt styresett. Hvitvasking og korrupsjon gjennomsyrer forvaltningen i mange land og vanskeliggjør håndheving av regelverk.

I de tilfellene der regelverket er på plass, er det ofte en utfordring med håndheving og straffeforfølgning. Norges langvarige prioritering om å fremme prinsipper for et godt styresett omfatter derfor målet om å bekjempe og forebygge miljøkriminalitet.

Regjeringen vil styrke arbeidet med miljøkriminalitet både globalt og i samarbeid med EU. Det er viktig å synliggjøre alvoret og sammenhengene mellom miljøkriminalitet, korrupsjon, hvitvasking og terrorisme.

I FNs sikkerhetsråd har vi påpekt at miljøkriminalitet finansierer terrorisme, krig og annen væpnet konflikt, og vi har oppfordret til et felles og bredt engasjement i bekjempelsen av miljøkriminalitet.

Norge er, sammen med 182 andre parter, medlem av den internasjonale konvensjonen om handel med truede arter (CITES).

Konvensjonen stiller strenge krav til handel med truede arter for å sikre at handel bare skjer der den er bærekraftig. Landene plikter å følge opp disse strenge kravene og kan ellers risikere å bli suspendert fra handel.

CITES samarbeider også med politi og tollmyndigheter internasjonalt for å styrke innsatsen.

Ulovlig hogst og handel med tropisk regnskog er også viktig del miljøkriminaliteten. Bekjempelse av skogkriminalitet er derfor en viktig del av regnskogsatsingen vår.

I tillegg bidrar vi med midler til ulike prosjekter mot miljøkriminalitet under FNs program mot narkotika og kriminalitet, INTERPOL, FNs miljøforsamling og ulike andre internasjonale organisasjoner, samt til en rekke bilaterale avtaler.

Ulovlig handel med truede arter er et stort problem både når det gjelder kriminalitet, sikkerhet og miljø.

Et problem det krever nasjonal innsats og internasjonalt samarbeid å bekjempe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!