Loven er ikke restriktiv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GENPOLITIKK: I Dagbladet 4. oktober spør Holst-Jensen og Berdal om vi i Norge er for restriktive mot genmodifiserte organismer (GMO). Mitt svar er nei. Det er fortsatt er stor usikkerhet om konsekvensene av GMO og behov for en restriktiv lov. Det er bred politisk enighet om dette.

Ifølge Holst-Jensen og Berdal har forskning ikke påvist generell risiko spesifikt knyttet til genteknologien. Forskningen er imidlertid ikke entydig. Behovet for kunnskap er fortsatt stort. Derfor foreslo vi å gi 4,7 millioner mer til Senter for Biosikkerhet (GenØk) i 2008.

Genteknologiloven krever en grundig vurdering, men forbyr ikke GMO. Både helse- og miljøkonsekvensene vurderes nå av Vitenskapskomitéen for mattrygghet. Berdal leder komitéens faggruppe for GMO.

Det hevdes at genteknologi kan bidra til å løse globale problemer som sult, fattigdom, sykdom, erosjon og klimaendringer. GMO på markedet i dag er ikke utviklet for å løse disse problemene. De er komplekse og kan ikke løses med ett enkelt tiltak. De løsningene vi velger må heller ikke føre til nye problemer.

Genteknologiloven omfatter mer enn bare miljø- og helsekonsekvenser. Den legger også vesentlig vekt på samfunnsmessig nytteverdi og bidrag til bærekraftig utvikling. Hvis genteknologi gir en god og nødvendig løsning på store globale problemer uten å innebære en uakseptabel risiko, utelukker ikke loven dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer