Loven, legen og pasienten

Sosial- og helsedepartementet har fremlagt høringsnotat med forslag til ny helsepersonellov. Lovutkastet er en videreføring og en forbedring i forhold til NOU 1993:33, som undertegnede er forfatter av. Loven er ment å skulle erstatte dagens profesjonslover, herunder legeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Legeforeningen har gått kraftig ut mot forslaget og blant annet hevdet at ansvaret for pasientbehandlingen pulveriseres, og at dette igjen går ut over pasientens sikkerhet. For å underbygge denne påstanden fremholdes det at en rekke yrkesgrupper skal ha behandlingsansvar, og at dette bidrar til å tåkelegge ansvarsforholdene, se blant annet innlegg i Aftenposten den 23. oktober d.å. av Grethe Aasved, leder av Yngre legers forening. Presidenten i legeforeningen, Hans Petter Aarseth, målbærer samme skremselsbudskap i sin leder i legeforeningens tidsskrift nr. 20, 1997:17. Dette er utspill som på ingen måte fremmer samarbeid eller setter fokus på pasientinteressene. Derimot er innleggene ypperlig egnet til å fremme profesjonsmotsetninger og profesjonskamp.

Departementets høringsnotat vektlegger sikkerhet for pasientene, kvalitet i helsetjenesten og understreker tillitsforholdet mellom helsepersonell og pasientene. Krav til faglige kvalifikasjoner og forsvarlig yrkesutøvelse står sentralt i lovutkastet. En rekke av de lover som i dag regulerer de enkelte profesjonsgruppers rettigheter og plikter skal samles i én lov. Det krever fokus på helhet og ikke på den enkelte profesjonsutøver. Profesjonslover er ikke til for å ivareta profesjonsinteressene, men for å sikre kvaliteten på den helsehjelp som gis... Pasienten har krav på et forsvarlig tjenestetilbud uavhengig av hvem som yter helsehjelpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer