Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Loven står for retten

En arrogant advokat tar av helt gale grunner på seg å føre en rettferdig og vanskelig sak. Noen hver får seg en på trynet i dette vellagede rettssalsdramaet med en proff og presis John Travolta i hovedrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steve Zaillians film er basert på en sann historie, og foruten å rulle opp en miljøskandale er den like mye en leksjon i hvordan jusen og dens utøvere fungerer. Her går det på erstatningsrett. Advokatene spiller, som gjaldt det et slag poker. Det handler ikke nødvendigvis om hva som er sant og riktig, men om å vinne.

«A Civil Action» byr på Travolta og Robert Duvall i meget godt samspill, eller rettere sagt motspill.

Leukemi

Førstnevnte er Jan Schlichtmann, stjerneadvokaten som lar seg overtale til å ta en sak for åtte familier i et lite lokalsamfunn, der unormalt mange barn har dødd av leukemi påført dem av forurenset drikkevann.

Schlichtmann tar saken, fordi han ser sitt snitt til å flå store selskaper for millioner av dollar. Etter hvert blir han personlig engasjert. Duvall spiller motpartens advokat Jerry Facher, en jusens ringrev.

Dramaet har en ganske annen realisme i historien og dens persontegninger enn for eksempel John Grishams eventyr fra rettssalene. Karakterene er sammensatte mennesker, vi ser dem utvikle seg på logisk og troverdig vis i løpet av filmen. Zaillians skildring av det rettslige spill er fascinerende.

Solid lag

Duvall ble nominert til birolle-Oscar for sin innsats, men han har følge av et solid lag skuespillere. Det kan iblant bli vel mye regn, torden og basuner for å understreke dramatikken, men «A Civil Action» holder godt på engasjementet i to timer.