Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lovende filmfest

Hva sier du til nye filmer av David Lynch, Robert Altman, Woody Allen og Lasse Hallstöm på kino i samme uke? Det får du på Filmport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er over og ut for Filmdagene i Oslo, og inn på arenaen kommer Filmport. Uttalt på norsk vis, som en port til film, altså. I februar hvert år fremover skal filmer vises og debatteres, og i dag begynner billettsalget.

Film som tankevekker

Vi er på kinodirektørens kontor, og Ingeborg Moræus Hanssen troner i kapp med skrivebordet foran forsamlingen.

- For to år siden ble jeg kontaktet av en initiativrik gruppe av, ja, unge menn, med bakgrunn fra musikk, forlag og design. Og resultatet ble Filmport, forteller Moræus Hanssen.

Filmport er nemlig et idealistisk samarbeid mellom privatpersoner og organisasjoner, og folk har bakgrunn fra alt fra Filharmonien til NRK Drama.

- Vi har som mål å etablere et kunnskaps- og kulturforum innen film. Idéen er at film er den viktigste kilden og premissleverandøren til våre holdninger, til samfunnsdebatter, ja, til hvordan vi opplever alt rundt oss, forteller Tom Kvisle fra Achehoug Forlag. Han er også styreleder for Filmdagene.

Filmport er mer enn kun visning av film. I forbindelse med filmene blir det debatter og seminarer, som er gratis og åpent for publikum. det skal ikke være for tungt, men også gøy.

- Det er lov å delta og det er lov å bare sitte å holde munn foran kateteret. Det er lov å se film og kose seg. Å bli glad, forkynner Moræus Hanssen.

Hovedtemaet i år er «Identitet», og hver dag er det ulike vinklinger av denne overskriften.

- Vi har et undertema hver dag. De vil være bok kontra film, relasjoner, reality-bølgen, norsk filmidentitet, ungdomsidentitet og ideologi og kultur, ramser Kvisle opp.

Filmer vi har ventet på

På programmet, som inneholder i alt 16 filmer (og 8 seminarer), er mange kjente og kjære navn på regissørlisten.

Robert Altman vant nettopp Golden Globe som beste regissør for filmen «Gosford Park», et ensembledrama og mordmysterium lagt til 30-tallets England. David Lynch og Joel Coen delte i fjor Cannes-prisen for beste regissør for filmene «Mulholland Drive» og «The Man Who Wasn\'t There».

Lasse Hallström, svensken bak «Mitt liv som hund», «Gilbert Grape», «Siderhusreglene» og «Sjokolade», har fått med seg Kevin Spacey og Julianne Moore i «The Shipping News». Og Woody Allen er som vanlig litt stakkarslig i filmen «The Curse of the Jade Scorpion».

I tillegg til kanon-regissørene blir det filmer fra unge dyktige amerikanske regissører, sære eller fremdeles med undergrunn svakt stemplet i panna.

Wes Anderson («Rushmore») har linet opp Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller og Gwyneth Paltrow i komedien «The Royal Tenenbaums». Larry Clark («Kids») er tilbake med desillusjonert ungdom i «Bully», og Todd Solondz («Happiness») vet fremdeles å ubehage i «Storytelling».

Av andre sterke og på forskjellig vis aktuelle filmer kan nevnes «Eksperimentet» og «Series 7: The Contenders» som retter blikk mot Reality-bølgen, fjorårets Sundance-vinner «The Believer» og «En tid for fulle hester» fra Kurdistan. Den sistenevnte vant to priser under Cannes-festivalen i år 2000.

Det er også noen nordiske filmer på programmet. De to norske filmene «Alt om min far» og «Glasskår» forteller oppvekst kan man kanskje si, på litt forskjellige måter. Fra Sverige vises Colin Nutleys «Sprengeren», og både regissør og krimforfatteren bak boka Liza Marklund vil være seminardeltagere festivalen.

Så hvis du ikke er lenket til tv\'n under OL, vet du hvor du kan dra.

- Vi er de eneste som ypper mot OL, sier Tom Kvisle til slutt. Og blir bifalt av kinodirektøren.

- Her blir det ingen film om sport, sier hun.

Selv om det visstnok var noen som hadde foreslått å kalle festivalen for Filmsport!

Alle filmene og seminarene holdes på Vika Kino i Oslo. I tillegg blir det utstilling av kortfilmer på Diorama, salgsbod på Filmens Hus og Filmquiz. Programmet for filmer og seminarer finner du på Manual.

Lese mer om festivalen kan du gjøre på hjemmesidene til Filmport.

<B>THE SHIPPING NEWS:</B> Kevin Spacey og Julianne Moore har hovedrollene i Lasse Hallströms siste film.
<B>BULLY:</B> Regissøren Larry Clark skapte furore med filmen «Kids» i 1995. Nå er han tilbake med ny film om ungdom.
<B>SERIES 7: THE CONTENDERS:</B> Hvor langt kan reality-tv gå? I denne filmen stemmes ikke deltagerne ut, de drepes.
<B>GLASSKÅR:</B> Norsk film om oppvekst. Gutta starter band for å få draget på damene.
<B>GOSFORD PARK:</B> Kristin Scott Thomas og Emily Watson spiller blant annet i Robert Altmans nye film.
<B>EN TID FOR FULLE HESTER:</B> Filmen handler om en foreldreløs søskenflokk som kjemper mot alle odds i de minelage kurdiske fjellene.
<B>MULHOLLAND DRIVE:</B> David Lynch seneste film er relansert i USA, etter at den har fått så mange priser.
Hele Norges coronakart