Lovende president-serie

Som en figur med autoritet, men likevel gutteaktig og frisk i språkføringen, gjør Martin Sheen i kveld entré som «Presidenten» på NRK1. Han er Bill Clinton som TV-underholder.

80-tallsstjernen Rob Lowes søte hevn

Serien - «The West Wing» på originalspråket - er høyt prisbelønt og er utformet i samarbeid med folk som virkelig har arbeidet i Det hvite hus. Livet der er selvfølgelig det perfekte såpedrama. Om Clinton etterlater seg noe, foruten økonomisk oppgang og utallige fredsmeklerforsøk, er det bevisstheten om at det ovale kontor er besudlet med mer enn politisk taskenspill.

Introduksjonsepisoden gir et hektisk glimt inn i huset på Pennsylvania Avenue. President Bartlet selv har kollidert med sykkel, en krise med kubanske flyktninger er i emning, en medarbeider tabber seg ut på TV, en annen kommer akk så dessverre i skade for å rote seg borti en luksusprostituert - ingen annen enn Rob Lowe. Et utall velkjente ingredienser, som effektivt og i proff utførelse skaper god underholdning - en engasjerende saus av aktualitet, kjønnsliv og mang-slungne kriser av personlig og politisk art.

Serier som «Presidenten» har et skinn av virkelighetsskildring over seg. Nettopp der ligger en del av dens appell. Miljøet er etter års offentlig saumfaring velkjent for alle som ser nyheter. En elegant produksjon tar oss inn i et hus like «hjemme» som naboens leilighet. Men vi har alt sett Bill Clinton med buksene nede. Kan Martin Sheen og Rob Lowe overgå ham? Tør en «prime time» amerikansk suksesserie være dristig og moderne for eksempel i skildringen av de fortsatt få kvinnelige medarbeiderne i Huset?

Det gjenstår å se etter en lovende opptakt. Og med «Sopranos» og «Presidenten» er kanskje NRK ute av en mangeårig mørkeperiode på seriefronten.