A-GRUPPEN: Med utgivelsen av «Misterioso» er den svenske krimforfatteren Arne Dahls serie om den såkalte A-gruppen komplett på norsk.
A-GRUPPEN: Med utgivelsen av «Misterioso» er den svenske krimforfatteren Arne Dahls serie om den såkalte A-gruppen komplett på norsk.Vis mer

Lovende start på god krimserie

Arne Dahls siste krimroman er egentlig den første.

ANMELDELSE: Svenske Arne Dahl (pseudonym for Jan Arnald) har hatt stor suksess med sin serie om politietterforsker Paul Hjelm og den såkalte A-gruppen.

Med høstens utgivelse er serien på ti bøker komplett på norsk.  

Jappetid

Egentlig er «Misterioso» den første boka i serien, det er her historien begynner.

Vi befinner oss tidlig på 1990-tallet. Flere svenske forretningsmenn blir funnet døde i sine hjem. Alle er henrettet på nøyaktig samme måte, to skudd i hodet mens drapsmannen har lyttet til et gammelt Thelonious Monk-opptak på offerets stereoanlegg.

Politiet har fiaskoene rundt Palme-etterforskningen friskt i minnet, og etablerer raskt en liten gruppe som består av seks utvalgte politifolk, samt en meget pragmatisk leder. Gruppens mandat er å fange drapsmannen. Fullmaktene er så utvidede som de kan bli.  

Lovende start på god krimserie

Klassisk politikrim

«Misterioso» er en klassisk politikrim. Den begynner lovende, men lider under et litt famlende midtparti. Underveis synes det også som om forfatteren går seg litt vill i alle detaljene og sporene han legger ut.

Men når drapsmannen omsider slår til på nytt, og tempoet i teksten skrus opp, viser det seg likevel at han får bruk for det meste.

Selv om drapsmannens motiver oppleves som i overkant konstruerte, er dette alt i alt en solid krim på alle nivåer. Det er også interessant å se hvordan valget av miljø og karakterer har gitt Arne Dahl det nødvendige spillerommet til å skrive ti bøker i serien.

Men «Misterioso» er altså den første, så har du ennå ikke stiftet bekjentskap med denne krimforfatteren, har du nå sjansen til å starte med begynnelsen.