Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Lovende svenneprøve

Politisk pragmatisme på sitt beste.

NY BYRÅDSLEDER: Harald Schelderup i Bergen, Arbeiderpartiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NY BYRÅDSLEDER: Harald Schelderup i Bergen, Arbeiderpartiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen får et nytt byråd, etter at Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre onsdag kveld presenterte sin felles politiske plattform. SV er så kritiske til Venstre at de valgte å ikke delta i byrådsforhandlingene og har dermed satt seg selv på sidelinja. Slik har partiet frasagt seg muligheten til direkte påvirkning i dette viktige skiftet for Bergen.

Bergen Høyre har slitt med intern strid, korrupsjonsanklagene mot ordføreren og slitasje hos det sittende byrådet. Dette er best eksemplifisert ved farsen rundt Bybanen, der partiene har skiftet standpunkt et utall ganger. Saken splittet Høyre, byrådet og et borgerlig valgsamarbeid. Kompromisset i det avtroppende bystyret endte med en løsning ingen mener er ideell. Derfor er også saken det Bergens Tidende kaller den nye byrådslederen Harald Schjelderups svenneprøve.

Det nye byrådet går til oppgaven med en løsning for Bybanen. Plattformen har en detaljert plan for å sikre raskest mulig utbygging av det som skal være selve ryggraden i Bergens kollektivsystem. De tre partiene har blitt enige om det som har vært det aller mest betente i debatten: Bybanen skal legges over Bryggen. Samtidig skal Bryggen bli bilfri, og en ny ringvei utenom sentrum prioriteres for å avlaste trafikken. Denne nordlige traseen skal utredes så raskt som mulig, i tilfelle den planlagte utbyggingen vestover blir forsinket. Dette er politisk pragmatisme på sitt beste, som sikrer at Bybanen nå bygges ut så raskt som mulig.

Rusmisbrukerne i Bergen får endelig sprøyterom, og kommunen skal også søke staten om å tillate røyking av heroin i brukerrommene. Dette er et svært viktig tiltak for å begrense skadene bruk av rusmidler fører med seg, og et av flere positive tiltak i det nye byrådets politiske plattform.

Småbarnsforeldre vil nyte godt at prioriteringen av målet om full barnehagedekning, med rett til barnehageplass fra fylte ett år. Skolebarna får forsøk med koding som valgfag i skolen, språksatsing både i nynorsk og morsmål og utvidet forsøk med leksefri skole.

Påtroppende byråd lover å legge trygg økonomistyring og tilrettelegging for verdiskaping til grunn for all politikkutøvelse og skal slik bremse kommunens gjeldsvekst framover.

Bergen fortjener bedre enn det politiske kaoset som har preget bystyret de siste par åra. Det ligger alltid store muligheter til å skjære gjennom i store saker når endring skjer etter lang tid med samme styre. Nå må det nye byrådet vise seg tilliten verdig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!