Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lovende

Nær, norsk Jazzhistorie i lovende serie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne høsten byr på et enestående møte med vår nære jazzhistorie: åtte portrett-CD-er med norske jazzmusikere i opptak fra åra 1958- 94.

Først i rekken er en dobbelt-CD med tre av våre fremste tenorister gjennom tidene: Arvid Gram Paulsen, Kristian Bergheim og Mikkel Flagstad.

Minst kjent i dag, utover en nær krets av venner og kolleger, er utvilsomt Arvid Gram Paulsen, som gikk bort i 1963, bare 41 år.

De 11 sporene med ham røper en tenorsaks med en «bred», robust tone, solid swingforankret.

Mer «moderne» orientert er de litt yngre kollegene Kristian Bergheim (f. 1926) og Mikkel Flagstad (f. 1930) i opptak fra årene 1958- 69. Alle har de øst av «The Great American Song Book» og alle har de solide medmusikanter, blant dem pianister som Einar Iversen og Øistein Ringstad (1927- 91), sistnevnte swingpianisten par exellence her hjemme.

Cd-en med Rowland Greenberg (1920- 96), hvis trompet var en dominerende «sound» i norsk jazz i en generasjon og vel så det, åpner med noen strofer av «I'm Coming Virginia» anno 1940 og slutter med en solo fra 1987 med et uidentifisert (!) orkester med strykere av «Blue and Sentimental».

Cd-en viser, om det skulle trenges, at et stødig swingende beat ikke er noen tvangstrøye for en utøvers fantasi og teknikk.

Tredje portrett-CD er viet Einar Iversen (f. 1930), en overskridende pianist som ikke lar seg putte i noen jazzbås. Han er hjemme i de fleste stilarter, men har vel i dag sitt ståsted i en modernistisk tradisjon uten å være «ultra» i noen retning.

Blant annet Oslo Jazz Circles detektivarbeid har resultert i 19 meget hørbare Iversen-spor fra årene 1960- 94. Til det bidrar ikke minst en klarinettist som Ragnar Robertsen (f.1932).

Nå venter vi på de fire siste i serien, i Jan Digeruds elegante design.

Hele Norges coronakart