Lovens vei

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På presseseminar for en stund siden feiret Miljøvernminister Erik Solheim at USA nylig førte opp isbjørnen på listen over truede dyrearter—som en spennende utvikling for arbeidet med å stanse den globale oppvarmingen. Amerikansk lov pålegger nemlig myndighetene å ta nødvendige skritt for å adressere de truslene som påvirker en art på den såkalte Endangered Species List negativt. Global oppvarming og smelting av polisen er den største trusselen mot isbjørnens fortsatte eksistens. Amerikanske myndigheter kan dermed være lovpålagt å gjøre mer enn noe annet land for å få bukt med den globale oppvarmingen. Det er første gang at den globale klimakrisen er blitt brukt eksplisitt som begrunnelse for å beskytte en art under amerikanernes Endangered Species Act.

Det som derimot ikke ble nevnt er at miljøorganisasjoner har måttet saksøke Bushadministrasjonen i flere omganger, over tre år, for å få dem til omsider å føre opp isbjørnen på ESL. For hvert steg i prosessen har miljøorganisasjonene måttet gå rettens vei for å få administrasjonen til å holde fristene som loven påbyr. Mange følte at Bush-administrasjonen bevisst trenerte en avgjørelse om isbjørnen. Det måtte til slutt en dommer til for å beordre administrasjonen til å fatte et vedtak innen 15. mai.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer