STØTTER OMSTRIDT ORDNING: Janne Tyldum, kone og forretningspartner til regissør Morten Tyldum. Foto: Knut Egil Wang/Moment
STØTTER OMSTRIDT ORDNING: Janne Tyldum, kone og forretningspartner til regissør Morten Tyldum. Foto: Knut Egil Wang/MomentVis mer

Lover å filme i Norge hvis Widvey fikser insentivordning

Morten og Janne Tyldum.

(Dagbladet): En insentivordning for filmskapere er foreslått av kulturminister Thorhild Widvey i stortingsmeldinga «En framtidsrettet filmpolitikk».

Håpet er at ved å refundere noe av utgiftene filmskapere har ved å filme i Norge, kan flere la seg lokke til å bruke norsk natur som omgivelser i utenlandske filmproduksjoner, og dermed gi verdifull norgesreklame og jobber til norske filmarbeidere. Men effekten er omstridt.

Nå stiller imidlertid Morten Tyldums kone og forretningspartner Janne Tyldum seg bak forslaget, og avgir løfte om at ekteparets eget produksjonsselskap Norse Code vil lage film i Norge dersom ordningen kommer på plass.

- Vi kommer til å gjøre produksjoner i Norge her om denne ordningen trer i kraft, sier hun til Dagbladet.

- Er det et løfte?

- Om det passer i forhold til det ekelte prosjekts visuelle uttrykk, så ja, sier hun til Dagbladet.

Valgte Atlanta Hennes regissørektemann går i sommer i gang med å filme Jennifer Lawrence og Chris Pratt i den påkostede science fiction-filmen «The Passengers» for Sony.

Det skjer etter budsjettforhandlinger om hundrevis av millioner kroner, tautrekking med toppledelsen i Sony Pictures, og finner sted i den amerikanske staten Atlanta, nettopp fordi man der tilbyr insentivordning.

- I samtlige forhandlinger vi har vært involvert i har det vært fullstendig utelukket å legge produksjonen til et sted utenen slik ordning, sier Janne Tyldum, som driver Norse Code nettopp med tanke på å utvikle norske historier som filmer og tv-serier.

I Norge har flere filmprodusenter vært skeptiske til insentivordning fordi de ikke kan dra nytte av den uten å si fra seg statlig produksjonstilskudd.

Filmer Mytting Janne Tyldum mener imidlertid frykten for at lokale filmarbeidere ikke vil tjene på ordningen er grunnløs.

- Insentivordningen i Atlanta gjør at det er et tjuetalls produksjoner der samtidig med vår, og det ville vært en fordyrende kostnad vi gjerne skulle vært foruten dersom vi måtte fly inn et crew på grunn av mangel på filmarbeidere, sier hun.

I mai avslørte Tyldum-paret at Norse Codes første prosjekt blir å lage tv-serie av Lars Myttings bestselgerroman «Svøm med dem som drukner». Den ønsker de å filme i hjemlandet.

- Det er en sånn historie du bare blir forelsket i. Det er en enorm reise som handler både om nåtiden og fortiden. Og så er det et så vakkert budskap der. Det handler om hvordan de mest skadde noen ganger kan få en indre skjønnhet, om de symbolske i å gå gjennom noe tungt og ekstremt, sa Morten Tyldum til Dagbladet da.

Han ble norgeshistoriens mest meritterte filmskaper da hans internasjonale debut «The Imitation Game» ble nominert til hele åtte Oscar-priser. Den mottok pris for beste manus.