Lover å gjøre regjeringens nye millionprosjekt for talenter mer synlig

Røper hvordan de har brukt 30 millioner.

VIL BLI MER SYNLIG: Daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad, presenterte resultatene etter et halvt års arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL BLI MER SYNLIG: Daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad, presenterte resultatene etter et halvt års arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jeg skal være med og gi Talent Norge en profil og synlighet. Og vi skal fortsette å jobbe for at kunst- og kulturlivet skal oppdage oss. Slik at vi kan utvikle dette sammen, sier Maria Mediaas Jørstad.

Den ferske lederen for regjeringens millionprosjekt for kunsttalenter har bare sittet i sjefsstolen siden 1. september. Hun har til nå ikke snakket om sine visjoner for Talent Norge, men forteller Dagbladet at hun har store ambisjoner for prosjektet hun skal lede:

- Jeg håper at vi skal på sikt får etablert en oss som en solid og varig samarbeidspartner. Vi jobber med mange spennende prosjekter og jeg er sikker på at vi også lykkes med satsing internasjonalt.

Lite synlig prosjekt Talent Norge ble lansert av kulturminister Thorhild Widvey høsten 2014, da statsbudsjettet ble langt fram. Det er satt av 30 kulturmillioner til prosjektet i statsbudsjettet for 2015, og Cultiva og Sparebankstiftelsen er blant samarbeidspartnerne.

Prosjektets ambisjon er å sikre at flere norske dansere, sangere og forfattere når verdenstoppen i sine respektive kunstformer, etter kopi av idretten og Olympiatoppen.

Prosjektledelsen har fått kritikk for å røpe lite om hva de jobber med.

Onsdag la styreleder John G. Bernander derimot fram den første halvårsrapporten for prosjektet.

- Det er ingen hemmelighet, vi har brukt opp de meste av pengene, men vi har brukt dem så klokelig at vi har avsatt nok til de tre neste åra, slik at i kan følge prosjektene helt i mål, sa John G. Bernander fra scenen under presentasjonen.

Og nå får offentligheten innsyn i hvordan de 30 millionene til prosjektet er brukt.

Det er allerede kjent at Talent Norge skal gi ut hele 9,0 mill. kroner til «kammerorkesteret 1B1» og «Nasjonalballetten UNG», fordelt over tre år.

5 mill. kroner er satt av til ekstraordinære etableringskostnader og administrasjon i oppstartsåret. Innspillsmøter har vært en viktig del av de innledende arbeidet,  står det i rapporten.

I tillegg ble fem nye stavinger fra Talent Norge presentert i går.

• Senter for Talentutvikling Barratt Due får støtte for at flere musikere som utdannes i Norge kan gjøre internasjonal suksess.

• Programmet Crescendo skal legge til rette for unike møter mellom mentorer og internasjonalt etablerte utøvere.

• Bergen Filharmoniske Orkesters ungdomssymfoniorkester skal forsterke talentsatsingen i Hordaland-regionen.

• I tillegg til de mer klassiske kunstformene, gis det støtte til Tekstlab og Tekstlab inkubator som driver med talentutvikling innen urbane kunstformer fra Cafeteatret i Oslo.

Skal styrke talentutviklinga Målet med Talent Norge skal være å styrke talentutviklinga i norsk kultur. Etter inspirasjon fra Olympiatoppen gir prosjektet penger til kunstnere som også selv kan sikre penger fra private aktører.

- En krone fra Talent Norge har gitt tre kroner til feltet, sier Maria Mediaas Jørstad.

Den nye daglige lederen forteller at de jobber med å få på plass nye aktører til programmet, men vil ikke si hvilke.

- Vi har hatt mange innspillsmøter med etablerte miljøer og klynger av talenter, og har flere prosesser gående, sier hun. 

- Vi kommer til å fortsette å treffe bransjen for å finne de gode prosjektene. Jeg håper vi blir en synlig og god aktør.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram