TILBYR ENORM PLATESAMLING HELT GRATIS: I programmet Spotify kan du enkelt lytte på det meste av det du har lyst til å høre på - helt gratis. Spilleren streamer musikken direkte fra nettet, uten behov for å kjøpe eller laste ned musikk.
TILBYR ENORM PLATESAMLING HELT GRATIS: I programmet Spotify kan du enkelt lytte på det meste av det du har lyst til å høre på - helt gratis. Spilleren streamer musikken direkte fra nettet, uten behov for å kjøpe eller laste ned musikk.Vis mer

Lover flere millioner nye sanger

Slik skal Spotify bli store i 2009.

(Dagbladet.no): Det har vært snakket og skrevet mye om den svenske musikktjenesten Spotify de siste ukene — og det allerede før gratistjenesten er tilgjengelig for allmenheten.

Musikktjenesten lar deg umiddelbart lytte på gamle og nye favorittartister bare du er koblet mot nettet, ved at musikken streames fortløpende. Foreløpig kreves en invitasjon for at du skal få tilgang - om du ikke velger å betale for bruken, da slipper du nemlig rett inn (og kan senere lytte gratis).

Dagbladet.nos kommentator Jan Omdahl beskriver Spotify som en tjeneste som nesten er for god til å være sann, og mener at vi vil få se mye mer til tjenesten i 2009 — straks portene åpnes for alle.

- Millioner flere sanger
Vi har snakket med Daniel Ek, grunnlegger og adm.dir. i Spotify, for å høre nettopp hva de planlegger for tjenesten i året som kommer.

- Vi vil først og fremst fortsette å utvikle vår tjeneste i forhold til de tilbakemeldingene vi får fra vår brukere. Vi har allerede fått en god del tilbakemeldinger. En av de største fortløpende oppgavene vi har er å legge til mer musikk i tjenesten. Du vil se oss legge til millioner av flere sanger i løpet av 2009, skriver Ek i en e-post til Dagbladet.no.

Spotify vil foreløpig ikke gå ut med noe konkret tidspunkt for når tjenesten vil åpnes for alle. Invitasjonene vil være påkrevd inntil de finner ut hvordan de skal skalere businessmodellen sin.

- Lystbetont
I tillegg til den reklamefinansierte gratisløsningen, der du får høre en liten reklamesnutt med ujevne mellomrom, kan du også kjøpe reklamefri dags- og månedsabonnement.

- Vi regner med å få inntjening fra en kombinasjon av disse løsningene, men forstår at majoriteten av våre brukere vil komme fra gratisversjonen, sier Ek.

- På nåværende tidspunkt er det nesten ingen reklamer på Spotify. Hvordan vil dette endre seg når tjenesten åpnes for alle?

- Vi eksperimenterer med reklamefrekvensen nå, og tester flere måter å vise reklame på. Vi forsøker alltid å lage så lite påtrengende annonser som mulig for å sørge for at brukeropplevelsen blir så lystbetont som mulig.

Tilby, ikke true
- Hvordan fordeles inntektene mellom Spotify og plateselskapene?

- Vi kompenserer artisten med et rettferdig system. Vi deler inntektene avhengig av hvor mye den aktuelle artisten allerede er blitt betalt.

- Var det vanskelig å få platebransjen med på å tilby musikk via streaming, som dere i Spotify gjør?

- Vi har en ny modell, så det er trygt å si at det tok oss ganske lang tid å overbevise hele musikkbransjen om vår modell, og måten vi tilbyr den til våre brukere. Men den fantastiske responsen vi heldigvis har fått fra artistmiljøet gjør oss oppspilte.

- Spotify er blitt beskrevet som et ny måte å bremse musikkpiratene på, ved at folk i stedet for å laste ned album heller streamer dem. Var dette med på å overbevise plateselskapene i forhandlingsprosessen?

- Vi forklarte rettighetshaverne at vår ambisjon var å konvertere folk vekk fra piratvirksomhet, og over på lovlige valg som Spotify. Og vi gjør dette på en måte som ikke handler om å true folk men heller ved å tilby dem en bedre tjeneste, sier Ek.

Kommer en flora
- Vil dere også tilby mulighet for kjøp og nedlasting av sanger etter hvert?

- Vi vil tilby våre brukere muligheten å kjøpe musikk via sikre tredjeparter, som Amazon og iTunes. Vi tror at musikkindustrien har endret seg fra en eierskapsmodell til en tilgangsmodell.

- Dere er ikke de eneste som allerede tilbyr eller planlegger å tilby musikkstreaming som forretningsmodell. Hvordan planlegger dere å møte konkurransen?

- Vi synes det er veldig positivt at flere lovlige musikktjenester entrer scenen. Det vil mest sannsynlig være en flora av musikktjenester — og Spotify vil være en av dem.

Åpner for alle
- Vurderer dere å gi tilgang også til usignerte artister i framtida?

- Vårt mål er til tilby så mye musikk som mulig til våre brukere, uavhengig av sjanger og popularitet. Derfor forbereder vi en plattform for opplasting, der hvem som helst kan laste opp musikk de eier rettighetene til.

- Hva med kvaliteten på selve musikkfilene — vil den kunne skrus opp på et tidspunkt?

- Vi tilbyr 160kbit/s i dag, men eksperimenterer med flere måter å levere innhold på. Alt handler om å skape en best mulig brukeropplevelse, sier Ek.

GRUNNLEGGERNE: Daniel Ek (til venstre) og Martin Lorentzon grunnla Spotify i 2006. Foto: Spotify
GRUNNLEGGERNE: Daniel Ek (til venstre) og Martin Lorentzon grunnla Spotify i 2006. Foto: Spotify Vis mer