Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lover flere norske filmer

Kristenn Einarsson er, som styreleder i det nye Norsk filmfond, en av de mektigste i den statsstøttede norske filmbransjen. Men aller helst vil han gi makta fra seg.

- Konsulentene skal konsentrere seg om manus, andre skal vurdere prosjektenes tekniske sider, økonomi, markedsføring og lansering.

- Dere fratar konsulentene makt, altså?

- Jeg vil heller kalle det en foredling av kompetansen.

Ikke penger til alle

Selv om Norsk Filmfond ikke vil fungere som planlagt før til nyttår, er det allerede reist kritikk mot fondet. Særlig fordi den planlagte 50/50-ordningen, der staten skal betale halvparten av et filmbudsjett hvis produsenten betaler resten, blir beheftet med mange begrensninger.

- De som trodde at staten bare skal betale ut penger til alle 50/50-prosjekter, har vært naive. Det kan komme flere prosjekter enn det er penger til. Skal vi da ha loddtrekning? Eller en vurdering av prosjektenes markedspotensial, som de har i Danmark? Eller en lav øvre grense for hvor mye støtte hver film kan få? Jeg er innstilt på å være fleksibel, vurdere ordningen fra år til år.

Men flere filmer

- Hva slags filmer ville du helst hatt ut av nyordningene?

- Jeg kan lite om film, men utgangspunktet må være de gode historiene. Norge har en sterk historiefortellertradisjon, bare se på markedsandelen for norsk skjønnlitteratur.

- Hvordan bør markedsandelen for norsk film bli?

- Sammenliknet med nabolandene er den altfor liten. Den bør bli mellom 10- 20 prosent, nærmere 20 prosent.

- Vil publikum merke at vi har fått ny filmstøtte?

- Det skal bli flere norske filmer og hvis publikum om fire år fortsatt er like fornøyde med dem som de er med norske filmer nå, da er vi fornøyde også.

- Skal det bli flere filmer, må det vel bli mer statsstøtte også?

- Før vi ber staten om mer penger, må vi vise at vi får til det vi har planlagt. Men hvis vi lykkes med profesjonaliseringen, vil vi ønske oss økte rammer, sier Kristenn Einarsson.

MER MAKT TIL FILMFOLKET: Styreleder for det nye Norsk filmfond, Kristenn Einarsson, vil overføre med penger og makt til private filmprodusenter - nå de bare blir proffe nok til å ta ansvaret.Foto: TOR ARNE DALSNES
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling