Lover provoserende kunst og krenkende ytringer

Slik blir kulturbyen Oslo med det nye røde byrådet.

LOVER Å LØFTE KULTUREN: Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) skal styre Oslo i fire år.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LOVER Å LØFTE KULTUREN: Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) skal styre Oslo i fire år. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Mandag la Arbeiderpartiet, MDG og SV fram sin byrådsplattform for Oslo.

Det er en historisk dag. Det er et skifte i Oslo etter 19 år. Det er første gang MDG er med i et samarbeid, og det er første gang disse tre partiene skal styre sammen, sa påtroppende «byregjeringsleder» Raymond Johansen.

De nye byrådspartiene er blant annet enig om en felles kulturplattform for hovedstaden. Her gis blant annet ytringsfriheten vide rammer. De er også enige om å kalle «byrådet» for «byregjering». 

Provosere og krenke «Kunst og kultur skal provosere, engasjere og utfordre. Ytringsfrihet må ha vide grenser, og vi må tåle ytringer som oppleves krenkende og provoserende. Oslo kommune vil jobbe aktivt for å bekjempe netthat og for å støtte frie, uavhengige røster» loves det blant annet i styringsplattformen

De tre partiene har sammen med Rødt flertall i Oslo-politikken, og kommer også med en rekke konkrete løfter, blant annet å opprette et regionalt filmfond, et regional filmsenter og et eget festivalkontor.

I tillegg lover den nye røde byregjeringa å støtte etableringa av en egen kino for scenekunst og dokumentarfilm. Altså kan Oslos filmelskere vente seg en scene for smal film i hovedstaden. 

Kultur som næring - også i Oslo Ap, MDG og SV lover også å sørge for at det nye Munch-museet fullføres og at alle etablerte Oslo-festivaler videreføres til tross for mulige nasjonale kutt i knutepunktstøtta.

Det røde byrådet skal også sørge for å styrke Oslo Nye Teater som hovedstadens eget teater, loves det.

Byrådet følger også på Solberg-regjeringas satsing på kultur som næring:

«Byrådet vil legge til rette for mer kulturbasert næringsutvikling. Byrådet vil forsterke kulturaksen langs Akerselva med aktiv deltagelse fra Oslo kommune sammen med private aktører, offentlige institusjoner og det frie kulturfeltet» lyder plattformsgrunnlaget. 

Bjercke: - Dette er min politikk Mange på venstresida har vært kritisk til næringsfokuset i regjeringas kultursatsing.

Avtroppende kulturbyråd Hallstein Bjercke (Venstre) sier dette i bunn og grunn er borgerlig kulturpolitikk.

- Stort sett alt er videreføring av min politikk - det er jeg glad for. Eneste jeg er ser er nytt er satsing på barne- og ungdomskultur. Det varslet jeg i valgkampen. Ellers savner jeg et punkt om å ferdigstille hovedbiblioteket. De vil bygge ferdig Munchmuseet men utelater å si det samme om biblioteket. Jeg håper ikke det betyr at de røde har tenkt å droppe det, sier han til Dagbladet.