<strong>PAPPAPERM:</strong> Trond Fausa Aurvåg triller barnevogn på St. Hanshaugen i Oslo, og gleder seg til å se den neste sesongen av Lilyhammer, som er tilbake på skjermen på onsdag..    Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
PAPPAPERM: Trond Fausa Aurvåg triller barnevogn på St. Hanshaugen i Oslo, og gleder seg til å se den neste sesongen av Lilyhammer, som er tilbake på skjermen på onsdag.. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

Lover råere «Lilyhammer»

Trond Fausa Aurvåg (40) røper at det skjer mye med hans rollefigur Torgeir Lien i «Lilyhammer» 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Traileren ruller allerede over tv-skjermen i beste sendetid. En forfjamset Torgeir Lien er vitne til at Frank Tagliano, alias Giovanni Henriksen, alias Steven van Zandt, plaffer ned en fotoboks. Kommende onsdag er «Lilyhammer» sesong to tilbake på NRK — med større budsjett, mer action og flere kjente skuespillere — både norske og utenlandske.

Serien om mafiabossen Frank, spilt av Little Steven, som hopper av til OL-byen Lillehammer er tidenes største norske tv-suksess: Første sesong i fjor hadde i snitt over én million seere per episode her hjemme, serien er vist på britiske BBC4, kjøpt inn av den amerikanske streaminggiganten Netflix og solgt til et sted mellom 130 og 150 land.

Plakater på Sunset Boulevard - Det var ganske sprøtt å høre kamerater som hadde vært i USA fortelle at det hang svære plakater med «Lilyhammer» på Sunset Boulevard i L.A. Det er absurd. Serien har fått en kultstatus i bransjen der borte. De synes vel det er eksotisk at rytmen er litt langsommere enn i amerikanske tv-serier. Vi har valgt å holde på mantraet om å gjøre serien enda norskere, og de økte budsjettene har vært med på å gjøre at ting ser enda kulere ut, sier Trond Fausa Aurvåg.

Inntil videre får skuespilleren gå i fred med barnevogna på St. Hanshaugen i Oslo. Han ser dessuten mye mer normal ut enn Torgeir Lien uten caps og oppsperrede øyne. Tonen med dama bak disken på kaffebaren tyder på at han er her ganske ofte.

- Nå har jeg pappaperm i en måned foreløpig. Så får vi se hvordan vi gjør resten etter hvert. Det har blitt noen trilleturer i parken, sier han, og manøvrerer seg ut døra med vogn og kaffekopp.
Det spreller litt under teppet.

- Men hvis du spør meg om hvordan det er å være far kommer jeg nok til å svare i enstavelsesord, advarer han.

Trond Fausa Aurvåg er ikke så glad i å brette ut privatlivet. I den virkelige verden er han sammen med skuespillerkollega Lena Kristin Ellingsen, pappa til Ivan på fire måneder og bor på St. Hanshaugen med mange trapper. Nylig har han og lille Ivan fulgt Lena på filminnspilling i Nord-Norge, og bodd et par uker i et hus i Målselv mens hun spiller inn Nils Gaups kommende film «Glassdukkene».

Prøvehopper under OL
I «Lilyhammer» spiller Trond den tafatte men trofaste hjelperen og kameraten til seriens hovedperson, Frank Tagliano. Torgeir Lien var prøvehopper under OL i 1994, men siden da har både livet og karrieren gått nedoverbakke. Bygdeoriginalen får livet snudd på hodet når en avdankede mafiabossen flytter til byen.

- Torgeir er jo en til tider enkel sjel — noen ganger genial i sin enkelhet. Han er Little Stevens sidekick, og ser på ham som en farsfigur. Derfor er han ganske blind for det meste Frank gjør. Kanskje er han rett og slett for dum til å stille så mange spørsmål ved ting. Han ser ikke så mange fasetter i livet, sier Fausa Aurvåg, og røper at det skjer ting med Torgeir denne sesongen.

- Han begynner kanskje å lure litt mer på ting. Han gjennomgår dessuten noen eksistensielle problemstillinger der han blir nødt til konfrontere seg selv. Historien tar noen vendinger som gjør at han får litt mer dybde. Det er gøy. Når det gjelder Torgeir har jeg fått lov å påvirke rollen ganske mye selv, og det har vært veldig spennende. Selv om manus ligger i bunn har vi kunnet komme opp med egne ting, endret litt på replikker — det har vært en veldig fin arbeidsflyt underveis. Det har vært et veldig lekent sett.
Så morsomt har det vært at enkelte scener måtte tas om og om igjen fordi en eller flere skuespillerne fikk latteranfall.

- Jeg slet med å holde meg alvorlig flere ganger, særlig i en scene fra barnedåpen til tvillingene til Frank og Sigrid. Der var manus så utrolig gøy, og med noen innspill fra Steinar Sagen (som spiller Torgeirs bror) ble det enda morsommere. Den scenen måtte tas en del ganger, sier Trond og humrer.

Netflix - Hva har vært det morsomste med Lilyhammer?

- At den ble solgt til Netflix. Det har jo aldri skjedd før. Det er jo veldig gøy — ikke bare for oss, men for hele Norge. Tenk at folk sitter i India og ser på dette?

At serien kan åpne internasjonale dører også for ham som skuespiller har han tenkt på, kanskje drømt om. Men Trond Fausa Aurvåg har ennå ikke gått til det skritt å anskaffe seg internasjonal manager for å gjøre noe aktivt med saken. Alt til sin tid.

 Det hele startet med en telefon i 2009. Norsk film- og tv-produksjon var nede i en bølgedal som følge av finanskrisa, og det var stille på skuespillermarkedet. Fausa Aurvåg hadde hørt rykter om prosjektet, og ble veldig glad da han ble oppringt av castingansvarlig for det som skulle bli Lilyhammer. Han prøvespilte, og vips: Torgeir Lien var skapt.

<strong>SKUESPILLERKJÆRESTE:</strong> Trond Fausa Aurvåg og kjæresten Lena Kristin Ellingsen ankommer Komiprisen 2013Chat Noir i Oslo. Foto NTB Scanpix
SKUESPILLERKJÆRESTE: Trond Fausa Aurvåg og kjæresten Lena Kristin Ellingsen ankommer Komiprisen 2013Chat Noir i Oslo. Foto NTB Scanpix Vis mer

-Det var veldig gøy å få den rollen. Å få lov å bli kjent med Little Steven ... Det var utrolig spennende å møte ham. Jeg har bare gode ting å si om Little Steven, og det er han som har gjort alt dette mulig. Han hadde hele veien trua på at dette, det skulle vi selge til Netflix, «ingen vet noe om Norge, dette er right up their alley», mente han. Jaja, tenkte vi.

Kanskje var det litt amerikansk selvtillit — eller overmot — som skulle til, for Steven van Zandt fikk det som han ville.

Mer damer Tronds rollefigur Torgeir har ikke hatt særlig hell i kjærlighet, men i denne runden eksperimenterer han mer med damene — og drømmer om menn. Kanskje er det duket for noen pinlige sexscener — noe Trond Fausa Aurvåg har erfaring med fra filmer som «Tatt av kvinnen» mot Lilyhammer-medspiller Marian Saastad Ottesen. Nå sist var han å se i en mer alvorlig sexscene i ekskjæresten Iram Haqs film, «Jeg er din», en av Norges Oscar-kandidater.

-Dette er jo en veldig personlig film for Iram, og det var veldig hyggelig å kunne bidra i den. Jeg har en ganske liten rolle, og var vel bare på innspilling tre dager, forklarer Fausa, ikke veldig opptatt av å utdype.
Han hadde selv sin regidebut i Iram Haqs film «Trofast» for ti år siden, der hun skrev manus og spilte hovedrollen. da var det han som regisserte hennes sexscener. Paret var sammen i tre år.

Traff kjæresten på teateret 2006 var et godt år for Trond Fausa Aurvåg. Han møtte kjæresten Lena Kristin Ellingsen under oppsetningen av «Manndomsprøven» på Oslo Nye Teater, der de begge spilte. Han fikk Amanda for beste mannlige skuespiller i «Den brysomme mannen». Han fikk også Amanda for beste regi for sin egen kortfilm «Alene menn sammen».

I dag jobber han like mye med regi som skuespill, jobber for produksjonsselskapet Tangrystan, og regisserte blant andre kjæresten i noen episoder av NRK-serien «Himmelblå». Noe han selv opplevde som helt uproblematisk, men Lena Kristin Ellingsen har tidligere uttalt at hun syntes det var utfordrende å bli fortalt hvordan man skulle gjøre jobben sin av kjæresten.

- Njei, det funket helt greit det. Jeg hadde min rolle, hun hadde sin rolle, sier Fausa Aurvåg.
Selv om han elsker jobben som regissør for blant annet radio- og tv-reklamer, innrømmer han gjerne at «Lilyhammer»-eventyret har gitt mersmak på å jobbe som skuespiller.

- Det er jo veldig behagelig å være skuespiller i forhold til å være regissør — det er mye mer jobb hele tida. Det er veldig behagelig å gå på jobb som skuespiller i en rolle, gjøre det jeg skal, drikke kaffe og ta pauser... men jeg har jo lyst å gjøre noe eget også.

<strong>RÅERE:</strong> Sesong to av Lilyhammer blir både bedre og råere, lover Trond Fausa Aurvåg. Her er Frank Taglianos møte med en norsk fotoboks. Foto: NRK
RÅERE: Sesong to av Lilyhammer blir både bedre og råere, lover Trond Fausa Aurvåg. Her er Frank Taglianos møte med en norsk fotoboks. Foto: NRK Vis mer

- Kunne du tenke deg å regissere spillefilm?

- Ja, hvis den rette historien dukker opp.

- Har regijobben gjort deg til en bedre skuespiller?

- Ja, det tror jeg. Jeg har fått en mer tentativ umiddelbar forståelse av ting. På film er du veldig i alle andre hender, plutselig blir du fjernet i klippen. Som regissør har du mer du skulle ha sagt selv.

- Er det vanskelig å ikke blande seg inn i regien som skuespiller?
- Ja. Det kribler litt i fingrene, det gjør det. Men jeg prøver å ikke være den der irriterende skuespilleren som alltid skal si fra om alt mulig.

Mer sentimental Kaffen er kald, Ivan har våknet og sovnet igjen.
- Så hvordan var det egentlig å bli pappa?
- Det har vært fint. Det har vært kjempegøy — artigere enn jeg hadde trodd. Og selvfølgelig slitsomt innimellom.
- Hvordan får man kabalen til å gå opp som to frilansskuespillere?
- Ja, det gjenstår jo å se. Foreløpig går det greit. Etter hvert må vi nok synkronisere kalendrene våre. Men noen ganger er det ikke så mange skuespillerjobber, og noen ganger er det mye, så det gjelder å være litt fleksibel.
- Har du forandret deg etter at du fikk barn?
- Nei. Vel, jeg er jo blitt en del mer sentimental når jeg ser dokusåper som for eksempel Jordmødrene og sånn — da skjønner jeg hva kompisene mine sier.
- Tror du det gjør deg til en bedre skuespiller?
- Vel, det er jo en livserfaring, og det har du alltid bruk for som skuespiller. Selv om det kan høres litt dumt ut.

GODE VENNER - Jeg har bare gode ting å si om steven van Zandt, sier Trond Fausa Aurvåg. Her er de to sammen på Blått Lerret i Oslo. Foto: Anders Grønnberg
GODE VENNER - Jeg har bare gode ting å si om steven van Zandt, sier Trond Fausa Aurvåg. Her er de to sammen på Blått Lerret i Oslo. Foto: Anders Grønnberg Vis mer

Trond Fausa Aurvåg:

•  Født 2. desember 1972, vokst opp i Fetsund i Akershus.

• Bor sammen med skuespillerkjæresten Lena Kristin Ellingsen og sønnen Ivan i Oslo.

• Gikk ut av teaterhøyskolen i 2001, og var fast ansatt på Oslo Nye Teater til 2006. Spilte bl.a. «Amadeus», «Manndomsprøven» og «Tatt av kvinnen», som seinere ble film.

• Hadde hovedrollen i filmene: «Andreaskorset», «Den brysomme mannen» og «Tatt av kvinnen», og roller i «Budbringeren», «Hjem til jul» og nå sist «Jeg er din».

• Har regissert både kortfilm og reklame, og fikk Amanda for beste regi med sin egen kortfilm «Alene menn sammen» i 2006
• Danset sammen med Johan Brungodt i Jo Strømgrens «The Society», som er spilt i mange land.
•  Aktuell: Som Torgeir Lien i «Lilyhammer» 2. Starter på NRK1 førstkommende
onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer