Lovet bort en halv mill. på julebord

Statsråd Jon Lilletun lovet Kunst-høgskolen en halv million kroner ekstra etter å ha sett direktøren for skolen og en student opptre - på departementets julebord.

Julebord-utspillet sjokkerte byråkratene

- Ja, jeg greide ikke å holde meg. Jeg måtte bare røpe at vi hadde fått frigjort noen midler. Det kom bare rent impulsivt, sier statsråd for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Jon Lilletun, til Dagbladet. Først i dag får statsråden - etter all sannsynlighet - frigitt den halve millionen han lovet bort sist fredag.

Ble grepet

Det var under departementets julebord fredag at statsråd Lilletun kom med uttalelsen. Og det var direktøren for Kunsthøgskolen, Harald Olsen, og operastudent Cecilia Lindwalls tolkning av to låter fra «Spellemann på taket» som gjorde et sånt enormt inntrykk på statsråden. De overførte spellemannens skjebne til kunsthøgskolens gjennom «Om eg var ein rik mann». Deretter framførte Cecilia Lindwall en arie, for å vise hva studentene virkelig holder på med på skolen. Mottakelsen var så god at hun måtte gi et ekstranummer.

Lilletun i duett

Etter enda en arie kom en meget fornøyd Jon Lilletun på scenen.

Sammen med direktør Olsen sang han «Om eg var ein rik mann», og det var etter denne duetten Lilletun plumpet ut med overraskelsen.

- Jeg sa at de burde få et skikkelig honorar etter den glimrende opptredenen, og sa at en halv million var frigjort. Det var en humoristisk kommentar som i dag blir realisert, sier Lilletun til Dagbladet.

- Kan diskuteres

- Var det uklokt av deg å si det siden departementet var midt inne i en prosess med økonomien rundt Kunsthøgskolen - og at det på langt nær er vedtatt?

- Det kan man vel alltids diskutere... Det mest korrekte hadde nok vært om jeg ikke hadde sagt det før prosessen var over, selv om jeg hadde bestemt meg for den rammen på det tidspunktet. Det var en hyggelig respons på et hyggelig julebord.

- Angrer du?

- Nei, jeg tror jeg har gjort flere andre ting i livet som det er verdt å angre på, men som sagt; jeg skulle ha latt være, sier Lilletun, som innrømmer at høgskoledirektør Harald Olsens overraskende opptreden på julebordet gjorde utslaget.

På forskudd

Styret ved Teaterhøgskolen trakk seg 15. desember. Dagen etter startet Lilletun departementsarbeidet med å bedre den økonomiske situasjonen for skolen, og neste dag lovet Lilletun Kunsthøgskolen en halv million kroner ekstra på sitt eget julebord.

- Men jeg saksbehandler ikke på grunnlag av gode sceneprestasjoner, understreker statsråden overfor Dagbladet.

GAVMILD PÅ JULEBORD: Statsråd Jon Lilletun var så grepet av kunsthøgskolens prestasjoner på Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementets julebord at han lovet den kriserammede skolen en halv million ekstra.