Lovfester nøytralt internett

Viktig EU-seier for tilhengere av nettnøytralitet.

VIKTIG LOVTILLEGG: EU-parlamentet vedtok i dag at nettnøytralitet skal lovefstes som en del av EUs nye, felles lovverk for teletjenester. Foto: Scanpix
VIKTIG LOVTILLEGG: EU-parlamentet vedtok i dag at nettnøytralitet skal lovefstes som en del av EUs nye, felles lovverk for teletjenester. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Prinsippet om at all trafikk på nett skal behandles likt, bidrar til å sikre nettet som innovasjonsarena og hindrer kommersielle aktører fra å dele opp nettets infrastruktur i «motorveier» og «kjerreveier» der de store og mektige kan kjøpe seg forrang eller helt blokkere brysomme konkurrenter. Prinsippet kalles nettnøytralitet.

Med vern i et slikt prinsipp skal datatrafikk fra en gründer på gutterommet kunne nå din mobil, PC eller nettbrett med samme hastighet og kvalitet som trafikk fra en rik og mektig nettaktør. Uten nettnøytralitet er det også mulig å se for seg en framtid der du for eksempel ikke har tilgang til denne nettavisa, fordi den ikke er en del av «pakken» til din nettleverandør.

Da er internett redusert til «kabel-tv».

En lovfesting av prinsippet om nettnøytralitet ville være en viktig garanti for et fortsatt åpent nett. Men mektige krefter i og utenfor telekomindustrien vil det annerledes. Sist jeg skrev om emnet var i januar i år, da en amerikansk domstol sa nei til noen av nettnøytralitetens grunnprinsipper og avga det jeg kalte en dom mot det frie, åpne nettet

Men i dag fikk tilhengere av nettnøytralitet en god nyhet, idet  EU-parlamentet vedtok å lovfeste prinsippet.

Det ble vedtatt som et tillegg til den såkalte telekompakken, der det også fastslås at såkalte roamingavgifter skal bort i hele EØS-området. Det er disse gjesteavgiftene som gir nordmenn sjokkregninger etter å ha brukt mobildata på ferie i utlandet. 

Tillegget om nettnøytralitet ble tatt inn i pakken etter initativ fra en allianse mellom grønne, sosialister og liberale i EU-parlamentet.

Fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad i Forbrukerrådet er blant dem som er glade for vedtaket.

— De lovfester at ingen skal kunne diskriminere eller blokkere trafikken på internett, sier Myrstad om grunnprinsippet i EU-parlamentets vedtak. 

— Det er ikke blitt helt perfekt, men det er kommet på plass bedre definisjoner i de nye reglene, sier han.
 
Endelig vedtak i EU skjer først når det er oppnådd enighet mellom Parlamentet og de 28 medlemslandene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer