Lovfester nøytralt internett

Viktig EU-seier for tilhengere av nettnøytralitet.

VIKTIG LOVTILLEGG: EU-parlamentet vedtok i dag at nettnøytralitet skal lovefstes som en del av EUs nye, felles lovverk for teletjenester. Foto: Scanpix
VIKTIG LOVTILLEGG: EU-parlamentet vedtok i dag at nettnøytralitet skal lovefstes som en del av EUs nye, felles lovverk for teletjenester. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Prinsippet om at all trafikk på nett skal behandles likt, bidrar til å sikre nettet som innovasjonsarena og hindrer kommersielle aktører fra å dele opp nettets infrastruktur i «motorveier» og «kjerreveier» der de store og mektige kan kjøpe seg forrang eller helt blokkere brysomme konkurrenter. Prinsippet kalles nettnøytralitet.

Med vern i et slikt prinsipp skal datatrafikk fra en gründer på gutterommet kunne nå din mobil, PC eller nettbrett med samme hastighet og kvalitet som trafikk fra en rik og mektig nettaktør. Uten nettnøytralitet er det også mulig å se for seg en framtid der du for eksempel ikke har tilgang til denne nettavisa, fordi den ikke er en del av «pakken» til din nettleverandør.

Da er internett redusert til «kabel-tv».

En lovfesting av prinsippet om nettnøytralitet ville være en viktig garanti for et fortsatt åpent nett. Men mektige krefter i og utenfor telekomindustrien vil det annerledes. Sist jeg skrev om emnet var i januar i år, da en amerikansk domstol sa nei til noen av nettnøytralitetens grunnprinsipper og avga det jeg kalte en dom mot det frie, åpne nettet. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer