LEDER

Lovfestet kildevern

Lovforslaget bør få Stortingets støtte.

TAPTE MOT PST: Ulrik Imtiaz Rolfsen
TAPTE MOT PST: Ulrik Imtiaz Rolfsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Arbeiderpartiet har foreslått en ny medieansvarslov. De to sentrale poengene i forslaget er at man ønsker å gjøre sjefredaktørene ansvarlig for alt innhold som publiseres i alle mediekanaler, og samtidig styrke pressens kildevern. Modellen er hentet fra Sverige.

I dag er det bare kringkasting og papiraviser som er omfattet av et lovfestet redaktøransvar, mens nettpublisering og nettdebatter går fri. Den teknologiske utvikling og «døgnet rundt»-publisering har tydeliggjort hvorfor ansvaret må gjelde alle kanaler. Lovforslaget må favne alle medier som har forpliktet seg til pressens etiske regelverk. En ny lov vil altså tydeliggjøre redaktørens strafferettslig ansvar for krenkende og lovstridige ytringer.

Når det gjelder kildevern er det langt flere enn redaktørene som er bekymret for tidsånden. I Sverige er kildevernet en plikt, mens det er åpenbart at ikke alle her hjemme synes dette er et like viktig prinsipp. I juni beslagla PST materiale hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen som arbeider med en dokumentarfilm om ekstrem islamisme. Rolfsen har tapt saken i to rettsinstanser mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Domstolene kan pålegge en journalist å røpe kildeopplysninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.