Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Hovedleder: Ny kommunelov

Lovforslaget fortjener et annet navn: «Lex Fabian»

Forslaget om ny kommunelov er et strupetak på folkestyret.

RETTE MOR: Tidligere ordfører Fabian Stang (H). Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
RETTE MOR: Tidligere ordfører Fabian Stang (H). Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et forslag til ny kommunelov har fått økenavnet «Lex Moxnes». Med tanke på hvor uklokt det er, bør det heller hektes på han som sørget for at saken begynte å rulle i feil retning. Daværende ordfører i Oslo, Fabian Stang, tok initiativ til å politianmelde Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes. Hans påståtte forbrytelse var at han hadde lekket dokumenter som var unntatt offentlighet.

Det dreide seg om den såkalte Lindeberg-saken, som startet i 2011. Mange hadde vært kritiske til kommunens håndtering av saken, og kommunerevisjonen laget en rapport på 91 sider. Den ble unntatt offentlighet. Moxnes forsvarte publiseringen slik: «Vi har offentliggjort store deler av rapporten. Mulige tjenestefeil helt opp til byråden ble avslørt, men hemmeligholdt. Vi har gjort befolkningen oppmerksom på dette. Opplysninger om pasienter er fremdeles sladdet».

Moxnes ble frifunnet i retten, og forslaget til ny kommunelov kan leses som en reaksjon på dette. Forslaget innebærer at dersom administrasjonen i en kommune har unntatt et dokument fra offentlighet, og en folkevalgt får kjennskap til innholdet, så kan politikeren straffeforfølges dersom han eller hun røper opplysningene. Det spiller ingen rolle om opplysningene ikke engang er i konflikt med taushetsplikten i forvaltningsloven eller straffelovens bestemmelser om privatlivets fred.

Selv Justisdepartemenet reagerer på forslaget. I sitt høringssvar påpeker de at det er uklart hvilke typer opplysninger som skal være unntatt offentlighet, og at det er betenkelig at administrasjonen skal begrense de folkevalgtes ytringsfrihet. I tillegg reagerer de på at forslaget bare gjelder folkevalgte, ikke byråkrater. Sagt med andre ord: det er et strupetak på folkestyret.

Forslaget til ny kommunelov inneholder også en rekke andre dårlige forslag: Alle møter hvor kommunens advokat skal informere de folkevalgte kan holdes for lukkede dører. I tillegg kan selve saken strykes fra den offentlige sakslisten, slik at det ikke fremgår at det i det hele tatt skal behandles en sak. Det samme for alle «tjenstlige forhold». Også der foreslås det at sakene kan fjernes fra den offentlige sakslisten.

Retningen dette peker i, er urovekkende. I fjor vedtok Stortinget at man kan unnta fra offentligheten både dokumenter og sakslister i parlamentarisk styrte kommuner. I forslaget til ny advokatlov foreslås det at kommunen kan unnta all korrespondanse med advokater, også sin egen.

Luftig prat om åpenhet hjelper lite, når dette er resultatet vi får i praksis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!