Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lovforslaget om juridisk kjønn har svakheter som må løses

Lovforslaget burde konsekvensutredes.

BYTTE KJØNN: Hvor lett skal det være å endre kjønn? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BYTTE KJØNN: Hvor lett skal det være å endre kjønn? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvild Endestad, leder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, hevder at Harry Benjamin ressurssenter (HBRS) ikke tar mennesker på alvor og mistenkeliggjør folks motiver.

Det burde være mulig å komme med det vi opplever som svakheter ved lovforslaget uten at vi skal framstilles som om vi er imot lovforslaget og blir betegnet som om vi mistenkeliggjør folks motiver og at vi ikke ønsker å gi folk rettigheter. La oss derfor nok en gang gjenta at vi i all hovedsak støtter lovforslaget.

HBRS var både i ekspertgruppen og i etterkant enige med foreningen Fri og de andre organisasjonene i det aller meste. Vi støtter muligheten til å få nytt juridisk kjønn uten å måtte kastreres først.

Uenigheten mellom oss koker ned til to ting: Vi mener fortsatt at lovforslaget burde vært konsekvensutredet. Og vi holder fast ved at det bør være en refleksjonstid fra man søker om nytt juridisk kjønn, til det effektueres. Vi holder fast ved at lovforslaget har svakheter som må løses.

Endestad tar feil når hun hevder at det er sjelden et lovforslag har vært så grundig utarbeidet. Det er ikke foretatt en konsekvensutredning verken av ekspertgruppen eller av departementet.

Det er også direkte feil når Endestad hevder at årsaken til at vi ønsker at refleksjonstid, er at vi mener at de som søker har tatt feil valg. Det mener vi ikke. Men vår klare erfaring er at de aller fleste med kjønnsidentitetsutfordringer trenger både et godt nettverk rundt seg og tid til å finne ut hvor man hører hjemme.

Hele Norges coronakart