DEBATT

Lovgivning på speed

Raske lovendringer med korte høringsfrister skaper problemer for de interesserte i høringene.

LOVGIVNING: Er høringsfrister blitt for korte?
Foto: HANS ARNE VEDLOG
LOVGIVNING: Er høringsfrister blitt for korte? Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hensynet til effektiv lovgivning har begynt å gå utover kvaliteten på lovforslagene som departementene sender ut på høring. Samtidig blir høringsfristene kortere. Høringsinstansenes rolle som vaktbikkje i lovgivningsprosessen er under press, og Jussformidlingen mener at dette er på vei til å bli et alvorlig demokratisk problem.

De foreslåtte endringene i utlendingsloven fikk og får fortsatt mye omtale. De har blitt sterk kritisert. Enkelte uttalelser gikk så langt som å si at dette var en av de dårligst utarbeidede lovforslagene som hadde kommet fra et departement. Jussformidlingen skriver en rekke høringsuttalelser hvert år, og vi kan bekrefte at dette ikke var et engangstilfelle.

Det raskt endrede verdensbildet gjør at lovgiver må komme hurtig på banen for at lovverket skal henge med. Behovet for effektivitet medfører at kvantitet tidvis går foran kvalitet. Høringsinstansenes rolle blir følgelig både utfordret og mer prekær for å oppnå en nyansert og rettssikker lovendringsprosess.

En høringsinstans sin oppgave er å ivareta de interessene som de representerer. Det kan være organisasjoner, stiftelser eller andre som har en interesse i å komme med sitt syn på de endringene som departementet foreslår. Problemet oppstår der høringsfristene er korte, lovforslagene er lange og organisasjonene som har en interesse av å komme med sitt høringssvar, verken har tid eller ressurser til å gjøre det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer