<strong>SLUTTER:</strong> Studier viser at en høy andel av pasienter som er innvilget medisinsk cannabis, har sluttet helt eller delvis med å bruke opioider, bzo og alkohol, skriver innsenderen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLUTTER: Studier viser at en høy andel av pasienter som er innvilget medisinsk cannabis, har sluttet helt eller delvis med å bruke opioider, bzo og alkohol, skriver innsenderen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Debatt: Legaliseringsdebatten

Lovlig cannabis redder liv

Når erfaring tyder på at folk velger bort opioider, alkohol og bzo for et tryggere alternativ, om de kan, må vi ikke vente med å vurdere cannabis i overdoseforebyggende arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Myten om at cannabis er inngangsport til heroinavhengighet og tidlig død, brister.

Der myten legitimerte forbud, viser en fersk studie fra USA at tilgjengelighet er ønskelig når legalisert rekreasjonell cannabis reduserer opioidrelatert dødelighet med en tredjedel.

Annette Thunold Svae
Annette Thunold Svae Vis mer

I USA har president Donald Trump erklært en eksplosiv økning i overdosedødsfall relatert til opioidet Fentanyl, for en nasjonal krise. Den føderale etaten DEA bekrefter at ingen har dødd av en cannabisoverdose. Det gir derfor håp når staten Colorado nylig utvidet sitt medisinske cannabis-program når leger tillates å anbefale cannabis som alternativ til opioider i smertebehandling.

Norge ligger på europatoppen når det kommer til registrerte overdosedødsfall. Opioider er involvert i rundt åttifem prosent av dødsfallene.

Nasjonal overdosestrategi har blitt forlenget med tre år, men uten å vurdere hvordan det å utvide diagnosegrunnlaget som kvalifiserer for medisinsk cannabis, å anvende cannabis som medisin i substitusjonsbehandling eller også å legalisere rekreasjonell cannabis, kan være virksomme overdosereduserende tiltak.

De fleste overdosedødsfall er resultat av blandingsbruk hvor benzodiazepiner (bzo) og alkohol virker gjensidig forsterkende med opioider på respirasjonsdemping. Cannabis virker på andre reseptorer. Det virker derfor inhumant når man i substitusjonsbehandling (LAR) vil forhindre cannabisbruk mens pasientene i stedet avhjelper angst- eller søvnproblemer med livsfarlige legale blandinger.

Studier viser at en høy andel av pasienter som er innvilget medisinsk cannabis, har sluttet helt eller delvis med å bruke opioider, bzo og alkohol. I Canada fant forskerne en drastisk nedgang i opioid- og alkoholbruk, blant henholdsvis åtti og seksti prosent av pasientene. Denne positive utviklingen støttes av forskning fra USA, som viser at medisinsk cannabis erstattet opioider for femtitre prosent av pasientene, mens tjueto prosent sluttet med bzo.

Når andre opioider har overtatt for heroin som hyppigste dødsårsak i Norge, bør vi lære fra erfaring i USA der studier viser at leger forskriver mindre opioider i stater med lovlig regulert cannabis, med mest markant nedgang i stater som tillater cannabis til rekreasjonsbruk.

En studie viser til en tredjedels nedgang i foreskriving av opioider til pasienter innskrevet i helseprogrammet Medicaid, i stater der både medisinsk og rekreasjonell cannabis er tilgjengelig. En annen studie viser til en redusert ordinering av opioider innenfor de fem spesialisthelsetjenestene, som tradisjonelt skriver ut mest opioider, på sju prosent i stater med medisinsk cannabis, mens opioid-forskriving gikk ned med tjue prosent i stater, som også tillater rekreasjonell cannabis.

Modeller for distribusjon av medisinsk cannabis i USA er alle restriktive, hvor tidlig forskning viser til en relativ nedgang i opioid-avhengighet og -dødelighet, men størst i stater med økt tilgjengelighet via statslisensierte utsalg. En seinere studie viser til rundt sju prosent nedgang i opioidrelaterte dødsfall blant kaukasiske menn i stater med lisensierte utsalg, mens dødelighet relatert til heroin gikk ned ti prosent.

Vi har sett at legeordinering av opioider gikk mest ned i stater med tillatt cannabis til rekreasjonsbruk. Tilsvarende viste en nevnt studie at større tilgjengelighet via legal rekreasjonell cannabis førte til gledelige tjue til trettifem prosent reduksjon i overdosedødelighet, relatert til type opioid.

Skal cannabisbruk virke for å senke dødelighet knyttet til mer risikable opioider, bør legal cannabis reguleres strengt, men siden tilgjengelighet har betydning for å redusere overdosedødelighet, må tilgjengelighet for en bredere voksen befolkning sikres ved å utvide grunnlaget for å kvalifisere til medisinsk cannabis, men også ved å legalisere rekreasjonscannabis.

Når erfaring tyder på at folk velger bort opioider, alkohol og bzo for et tryggere alternativ – om de blir gitt anledning – kan vi ikke vente med å vurdere cannabis i Norges overdoseforebyggende arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer