DEBATT

Debatt: Legaliseringsdebatten

Lovlig cannabis redder liv

Når erfaring tyder på at folk velger bort opioider, alkohol og bzo for et tryggere alternativ, om de kan, må vi ikke vente med å vurdere cannabis i overdoseforebyggende arbeid.

SLUTTER: Studier viser at en høy andel av pasienter som er innvilget medisinsk cannabis, har sluttet helt eller delvis med å bruke opioider, bzo og alkohol, skriver innsenderen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLUTTER: Studier viser at en høy andel av pasienter som er innvilget medisinsk cannabis, har sluttet helt eller delvis med å bruke opioider, bzo og alkohol, skriver innsenderen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Myten om at cannabis er inngangsport til heroinavhengighet og tidlig død, brister.

Der myten legitimerte forbud, viser en fersk studie fra USA at tilgjengelighet er ønskelig når legalisert rekreasjonell cannabis reduserer opioidrelatert dødelighet med en tredjedel.

I USA har president Donald Trump erklært en eksplosiv økning i overdosedødsfall relatert til opioidet Fentanyl, for en nasjonal krise. Den føderale etaten DEA bekrefter at ingen har dødd av en cannabisoverdose. Det gir derfor håp når staten Colorado nylig utvidet sitt medisinske cannabis-program når leger tillates å anbefale cannabis som alternativ til opioider i smertebehandling.

Norge ligger på europatoppen når det kommer til registrerte overdosedødsfall. Opioider er involvert i rundt åttifem prosent av dødsfallene.

Nasjonal overdosestrategi har blitt forlenget med tre år, men uten å vurdere hvordan det å utvide diagnosegrunnlaget som kvalifiserer for medisinsk cannabis, å anvende cannabis som medisin i substitusjonsbehandling eller også å legalisere rekreasjonell cannabis, kan være virksomme overdosereduserende tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer