Lovløse tilstander

Ingress

Meninger

Oslo topper for tida en lite hyggelig statistikk. I løpet av oktober ble det begått 120 ran i hovedstaden, langt flere enn i storbyene Stockholm og København. Med fire ran i snitt hver dag, er det ingen overdrivelse å kalle det en bølge som det er grunn til å advare innbyggerne om. Særlig utsatt er områdene i indre by, T-banestasjoner og deler av Oslo øst, men ranerne beveger seg over hele byen. Forleden ble en 88-år gammel dame slått ned på høylys dag på Majorstua.

Ranerne er i all hovedsak minoritetsungdom, flere under 16 år, ifølge politiet. De går helst etter andre ungdommer, som trues til å gi fra seg penger og mobiltelefoner, men gjenger overfaller også sårbare voksne som ferdes ute alene i høstmørket. I helga ble en kvinne brutalt ranet i det hun skulle låse seg inn i leiligheten sin etter å ha tatt drosje hjem. Det er ikke snakk om store beløp, men ødelegger livskvaliteten til mange fler enn ofrene. Det skaper uro, mistenksomhet og friksjon.

Mer politi i gatene og raskere og tydeligere straffe-reaksjoner, er en måte å trygge byen på. Vi er positive til å prøve ut nye straffereaksjoner for unge som i dag rekker å bli gjengangere før det får alvorlige konsekvenser. Men kriminalitet er ikke en politioppgave alene. Det er en samfunnsoppgave, som handler om forebygging på lokalt nivå, i skoler og helt inn i familien. Når statsminister Erna Solberg ber foreldregenerasjonen i innvandrermiljøer om å engasjere seg, er det en erkjennelse av at nettopp familien og nærmiljøet er ungdommers rettesnor. Det er grenser for hva politi og rettsapparat kan gjøre.

Samtidig lar politiet organisert kriminalitet foregå i full åpenhet. Når narkotikasalg og prostitusjon florerer i sentrum, forteller det at kriminelle har gode dager i hovedstaden. Det kreves ikke omfattende spaning for å håndheve sexkjøploven, slik politiet hevder. Oslos innbyggere kan se transaksjoner hver dag uten å spane. Når politiet ikke engang slår ned på lovbrudd som foregår rett for nesa deres, svekker det tilliten blant innbyggerne. Det er heller ikke avskrekkende for ungdom som skjønner at alvorlig kriminalitet er uten konsekvenser. Forbrytelser lønner seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.