Lovløst i New York

Trodde du Vesten var vill i Amerika for 150 år siden, får «Gangs of New York» deg til å tro om igjen. Martin Scorseses blodige drama viser at livet i storbyen på østkysten var langt verre enn forholdet mellom cowboyer og indianere.

I bydelen Five Points regjerte lovløshet og korrupsjon, og demokratiske prinsipper var til salgs. Makten lå hos etniske gjenger som var mer brutale enn dagens verstinger. Dette er Manhattans nesten glemte historie, overskygget av nyere tids konfrontasjoner mellom forskjellige grupperinger.

Historie om hevn

Det er en bloddryppende virkelighet Martin Scorsese velter over oss i en nedklippet, men likevel nesten tre timer lang «Gangs of New York». Det er, typisk for Scorsese, en stor produksjon - scenografisk overdådig, med horder av statister i alle scener. Men handlingsmessig koker den episke antydningen ned til en historie om hevn.

Det starter med et brutalt gjengoppgjør på den snødekte plassen der fem gater møtes: The Natives har noe uoppgjort med irske Dead Rabbits, men mest av alt er det gjenglederne Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis) og Priest Vallon (Liam Neeson) som vil ha siste ord. Kampen er nesten uanstendig rå og blodig - det kjempes med kjøttøkser og klubber og økser og kniver om makten på gata, og det ender ikke før snøen er rød og Priest død.

Omsorg og villskap

Hans lille sønn var vitne til at Bill the Butcher drepte faren, og 16 år etter er Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) tilbake i Five Point, etter å ha vokst opp på et guttehjem. Lenger sør raser borgerkrigen, men i New York er det striden mellom de irske immigrantene og de såkalt innfødte som dominerer. Men konfliktene slutter ikke der: Byen har for eksempel en rekke forskjellige brannkorps, som ikke først og fremst gjør det man skulle tro. De er mer opptatt av å forsvare sitt territorium og rane brennende hus.

Bill the Butcher er for øvrig filmens bærende skikkelse, en sammensatt personlighet som kan utvise både omsorg og villskap, som er flammende i sitt hat mot immigrantene og herre over liv og død for sine undersåtter.

Obligatorisk kjærlighet

Bill er Daniel Day-Lewis\' første rolle på hele fem år, og hans enøyde, bartekledde person stjeler elegant oppmerksomheten fra de to andre stjernene, DiCaprio og en for anledningen rødhåret Cameron Diaz. Det svakeste med «Gangs of New York» er den nærmest obligatoriske kjærlighetsutøvelsen mellom DiCaprio og Diaz (som lommetyven Jenny Everdeane). Det var sannsynligvis uunngåelig - du putter ikke to så store navn i en film uten at det er en slags mening bak det. Uansett hvor dårlig det passer inn.

STJELER SHOWET: Daniel Day-Lewis stjeler oppmerksomheten i sin rolle som brutale Bill the Butcher i «Gangs of New York», hans første rolle på fem år. Her med motspiller Leonardo Di Caprio.