Lovløst i New York

Trodde du Vesten var vill i Amerika for 150 år siden, får «Gangs of New York» deg til å tro om igjen. Martin Scorseses blodige drama viser at livet i storbyen på østkysten var langt verre enn forholdet mellom cowboyer og indianere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I bydelen Five Points regjerte lovløshet og korrupsjon, og demokratiske prinsipper var til salgs. Makten lå hos etniske gjenger som var mer brutale enn dagens verstinger. Dette er Manhattans nesten glemte historie, overskygget av nyere tids konfrontasjoner mellom forskjellige grupperinger.

Historie om hevn

Det er en bloddryppende virkelighet Martin Scorsese velter over oss i en nedklippet, men likevel nesten tre timer lang «Gangs of New York». Det er, typisk for Scorsese, en stor produksjon - scenografisk overdådig, med horder av statister i alle scener. Men handlingsmessig koker den episke antydningen ned til en historie om hevn.

Det starter med et brutalt gjengoppgjør på den snødekte plassen der fem gater møtes: The Natives har noe uoppgjort med irske Dead Rabbits, men mest av alt er det gjenglederne Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis) og Priest Vallon (Liam Neeson) som vil ha siste ord. Kampen er nesten uanstendig rå og blodig - det kjempes med kjøttøkser og klubber og økser og kniver om makten på gata, og det ender ikke før snøen er rød og Priest død.

Omsorg og villskap

Hans lille sønn var vitne til at Bill the Butcher drepte faren, og 16 år etter er Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) tilbake i Five Point, etter å ha vokst opp på et guttehjem. Lenger sør raser borgerkrigen, men i New York er det striden mellom de irske immigrantene og de såkalt innfødte som dominerer. Men konfliktene slutter ikke der: Byen har for eksempel en rekke forskjellige brannkorps, som ikke først og fremst gjør det man skulle tro. De er mer opptatt av å forsvare sitt territorium og rane brennende hus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer