DEBATT

Debatt: Juleevangeliet

Lovsang til brente pepperkakevegger

Juleevangeliet tegner et bilde av en sammensatt familie.

«JEG VIL HA DEG»: «All I Want for Christmas Is You», synger Mariah Carey, her fra en konsert pår tv-kanalen VH1 i New York tidligere denne måneden. Foto: Anthony Behar / SipaUSA / NTB Scanpix
«JEG VIL HA DEG»: «All I Want for Christmas Is You», synger Mariah Carey, her fra en konsert pår tv-kanalen VH1 i New York tidligere denne måneden. Foto: Anthony Behar / SipaUSA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I disse tider er det stadig vekk at Mariah Carey og «All I Want For Christmas Is You!» runger ut av radioen. Det er kanskje kulturarvens felles guilty pleasure, rytmene og akkordrekkene som letter litt på julestresset og gruen som ligger i å møte mine, dine, ingens og hva mer som finnes av familiekonstellasjoner.

Et latterlig enkelt budskap: «Jeg vil bare ha deg!» Selv når vi strever med pepperkakehus og knekk som brenner seg fast i fingrene og vi kaller på helt andre enn Gud, så hjelper det med litt Mariah. Det hjelper når julekrybben skal settes opp og Josef er som sunket ned i havet av silkepapir fra juletrepynt og annet julestaffasje. Vi får ta oss til takke med podens dorullnisse, da blir det i det minste litt kontekstuelt. Og det blir jo ganske fint egentlig, pepperkakehuset, og for de av oss som går hele veien og lager pepperkakestall, pyntes med hvit melis og bomull.

Det var vel ikke så mye snø i Betlehem den gangen for 2000 år siden, og det er vel snart slutt her også med tanke på en viss klimakrise. Melis og bomull hjelper på å tette ujevne og litt forbrente vegger. Så legges Jesus i krybben, hvit, liten og ren med ti fingre og ti tær. Så tenker vi kanskje litt på Juleevangeliet «Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden…» Det er jo ganske idyllisk. Så kan vi glemme klimakrise, kompliserte familierelasjoner og en julaftenspreken der vi erindrer noe om at Jesus selv var en flyktning, bare for en liten stund, om ikke annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer