Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lovte album - har ikke levert

Den nye skiva er foreløpig ikke å finne et eneste sted.

UTEN ALBUM: Kanye West lovet nytt album fredag. Det er ikke å finne noe sted. Foto: Reuters / NTB Scanpix
UTEN ALBUM: Kanye West lovet nytt album fredag. Det er ikke å finne noe sted. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kanye West har preget den siste ukas nyhetsbilde med eksplosive tirader på Twitter. Han har blant annet sagt at han har prøvd å skille seg fra kona Kim Kardashian, kalt svigermor for «Kris Jong-un» og grått hysterisk over å ha vurdert å abortere datteren North.

Alt dette har skjedd samtidig som West har stilt som uavhengig presidentkandidat for sitt eget parti «The Birthday Party».

Etter de mange Twitter-utbruddene annonserte Kanye at han nå skulle fokusere på musikken, og med det kom nyheten om at ville gi ut sitt nye album «Donda: With Child» fredag 24. juli. Men den nye skiva er foreløpig ikke å finne et eneste sted. Nå spør fansen: «Hvor er albumet, Kanye?»

- Hvordan kan vi stole på deg som president hvis du ikke klarer å gi ut et album til planlagt tid? spør en Kanye-fan på Twitter.

BRYTER STILLHETEN: Natt til tirsdag 21. juli gikk Kanye West hardt ut på Twitter mot blant andre Kris Jenner, nå bryter hun stillheten. Vis mer

- Ikke uvanlig

Martin Bjørnersen er hovedanmelder i Klassekampens musikkmagasin. Han sier at West er kjent for å gjøre store endringer i siste liten.

- Det har som oftest fungert i hans favør, men den siste tida har han jo hatt en alvorlig manisk episode. Det er helt åpenbart, framholder Bjørnersen overfor Dagbladet.

Bjørnersen beskriver Kanyes siste albumutgivelser som «retningsløse», men sier at den nyeste singelen «Wash Us in the Blood» var en positiv overraskelse.

- Den låta er et tegn på at han har klarte å forene den veldig rotløse og kaotiske ideologiske søkenen med en tilbakevending til formsikkerheten. Det var det som gjorde den så imponerende, forklarer han.

Jesus er konge

- Da Kanye West i januar startet sine ukentlige Sunday Service-samlinger, var det for mange et tegn på at det hadde klikket helt for den bipolare superstjernen, skrev Dagbladets anmelder Mathias Rødahl i sammenheng med Kanyes album «Jesus Is King» fra 2019.

De siste åra har West beveget seg i en mer religiøs retning. Bjørnersen sier derimot at dette alltid har vært en del av musikken til Kanye.

- Det er ikke noe nytt, og man finner det også i tidligere album. Men det at han bestemte seg for å bli en dedikert religiøs artist, det er nytt. Det er ingen som vet hva slags plass kristendommen vil ha i det nye albumet, men singelen bar bud om at han hadde funnet en ny og interessant måte å ta det inn i formen, sier han.

Bjørnersen mener at man ikke skal avskrive West som kunstner og musiker helt ennå.

- Det finnes nok i ham til å komme tilbake til den han en gang var. Jeg håper det, men om han gjør det med denne skiva, er høyst usikkert, sier han.

Forklarer

Spørsmålene har vært mange både omkring Wests mentale helse og hvorvidt han burde holdt fingrene unna tastaturet - og fått profesjonell hjelp etter den siste ukas tirader.

Nå har Wests kone, realitydronninga Kim Kardashian, for første gang uttalt seg om den siste ukas hendelser. Det gjør hun på sin egen Instagram, der hun åpent forteller om ektemannens problemer med bipolar lidelse.

- Som mange av dere vet, har Kanye bipolar lidelse. Alle som har dette eller har en kjær person i livet som har dette, vet hvor utrolig komplisert og smertefullt det er å forstå, skriver Kardashian.

Jeg har aldri snakket offentlig om hvordan dette har påvirket oss hjemme, fordi jeg er veldig beskyttende overfor barna våre og Kanyes rett til privatliv når det gjelder helsa hans, åpner hun uttalelsen med, fortsetter hun.

Sammen har de barna North (7), Saint (4), Chicago (2) og Psalm (1) West.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!