DEBATT

Uføretrygd og arbeidsavklaringspenger

Lovverket bryter ned syke

Aldri før har syke og uføre stått lengre fra arbeidslivet enn i dag.

ARBEIDSAVKLARINGSPENGER: Når vi har et lovverk med et Nav-system som tar fra syke og uføre deres inntektssikring, og bryter dem ned som mennesker, så er det nærliggende å spørre hvilke muligheter som står igjen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ARBEIDSAVKLARINGSPENGER: Når vi har et lovverk med et Nav-system som tar fra syke og uføre deres inntektssikring, og bryter dem ned som mennesker, så er det nærliggende å spørre hvilke muligheter som står igjen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gi syke og uføre en mulighet, skriver Marius Pettersen til meg. Han ble selv ufør som 18 åring, og jobber i dag som erfaringskonsulent og prosjektleder. For han var arbeid medisin.

I denne debatten må vi skille mellom de unge og eldre - de som har stått i et langt yrkesliv og blitt syke eller skadd, og de unge som aldri har fått vise seg frem.

Vi i AAP-aksjonen snakker nok mest for gruppen syke og uføre, fra 30 år og opp til 67 år, som mister sin inntekt (AAP) eller får avslag på uføretrygd, på grunn av nytt lovverk i folketrygdlovens kapittel 11 om Arbeidsavklaringspenger (AAP).

Dette er gruppen regjeringspartiene ikke engang vil snakke om, eller anerkjenne at finnes. I det åpne rom snakkes det kun om unge under 30 år med «lettere psykiske lidelser», men ikke om de eldre fra 30 år og oppover, som er syke og uføre.

AAP er en ytelse du kan få om din arbeidsevne er nedsatt med minst 50 prosent på grunn av sykdom eller skade. I 2018 kom det et nytt lovverk. Målet var å få flere i arbeid, færre på uføretrygd, og flere fortere avklart.

Konsekvensene er færre i arbeid, flere på uføretrygd, og titusenvis som har mistet hele sin inntektssikring på grunn av loven om karens som trer inn etter 3 år på AAP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer