HØY KVALITET: Serien om løytnant Blueberry og hans følgesvenn McLure er kalt "verdens beste western-tegneserie". Den kan gjerne sammenlignes både med Sergio Leones dollar-filmer og den norske Morgan Kane-serien, som oppsto omtrent på samme tidpunkt. Tegning: Jean Giraud
HØY KVALITET: Serien om løytnant Blueberry og hans følgesvenn McLure er kalt "verdens beste western-tegneserie". Den kan gjerne sammenlignes både med Sergio Leones dollar-filmer og den norske Morgan Kane-serien, som oppsto omtrent på samme tidpunkt. Tegning: Jean GiraudVis mer

Løytnant Blueberry er tilbake både i salen og ved pokerbordet

Wandrups utvalgte: Han er et fransk svar på Morgan Kane.

TEGNESERIE: I 1963 reiste den belgiske tegneserie-legenden Jean-Michel Charlier til USA. Der ble han inspirert til å skrive en western-serie. Han spurte tegneren Jean Giraud om han ville illustrere fortellingen, og resten er historie.

NY OMGANG: Serien om løytnant Blueberry er tilbake - til glede for nye lesere.
NY OMGANG: Serien om løytnant Blueberry er tilbake - til glede for nye lesere. Vis mer

Første album het «Fort Navajo» og utkom i 1963. Her introduseres helten som skal udødeliggjøres som løytnant Blueberry. I Norge dukket han opp i Tempo i 1969 og er seinere utgitt flere ganger. Mest komplett er den innbundne, kronologiske 2006-2008-utgaven, som inkluderer alle de 34 albumene Giraud har vært involvert i. Giraud er for øvrig også kjent for sine visjonære science fiction-serier, under navnet Moebius.

Nå kommer Blueberry på ny, med innsiktsfulle forord av vill vest-ekspert Harry Hansen. I denne første boka summerer han opp perioden som danner bakteppet for både Blueberry-serien og uttallige filmer, serier og bøker: «Det ville vestens historie er spunnet omkring en rekke kjente personligheter som oppnådde legendestatus i levende live, og mytedannelsen går parallelt med den historiske utviklingen».

Bøkene vil samle tre, fire album hver. Kanskje kan man kalle Blueberry det fransk/belgiske svaret på Morgan Kane. I likhet med Kjell Hallbing lot Charlier & Giraud bli involvert i figurer og hendelser som har bakgrunn i virkeligheten. Og for begge disse heltene er det meste bare blåbær, som det heter.