DEBATT

LSD-forbud på bærtur

Gjentatte ekspertvurderinger har slått fast at psykedelika har lavt skadepotensiale, og er langt mindre skadelig for den enkelte bruker og omgivelsene enn alkhol.

ANERKJENT AV FN: — At bruk av psykedelika for mange er en del av en spirituell praksis, på linje med meditasjon og yoga, har vært anerkjent av FN i årevis, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix
ANERKJENT AV FN: — At bruk av psykedelika for mange er en del av en spirituell praksis, på linje med meditasjon og yoga, har vært anerkjent av FN i årevis, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forskning.no fikk i forrige uke knusende kritikk i artikkelen "Mislykket attentat på LSD-forskere" av Dagbladets Aksel Braanen Sterri. Framfor å svare på kritikken, gjentar Nina Kristiansen i Forskning.no denne uka påstander vi allerede har tilbakevist, det samme har Aftenstierne i bloggen "Forskning.nos moralske kollaps". Som forskere har vi en plikt til å gjøre allmenheten oppmerksom når politikken som føres ikke har støtte i forskningen på området.  

Som ansatte ved NTNU og med godkjenning fra Forskningsrådet, gjorde vi en systematisk analyse av kliniske studier av LSD til å behandle alkoholisme. Resultatene var entydige: En enkelt dose med LSD hadde en positiv behandlingseffekt.  

Vår konklusjon var at en dose med LSD kan fungere like bra mot alkoholavhengighet som daglige doser av medisiner som brukes i dag. Helsemyndighetene i Storbritannia (NHS) gjorde en uavhengig vurdering av studien. De skriver at våre "forsiktige konklusjoner med sannsynlighet er pålitelige".  

Mens vi var tilknyttet NTNU forsket vi også på sammenhengen mellom bruk av psykedelika og mental helse, basert på den nasjonale helseundersøkelsen i USA. I to studier, som inkluderer over 100 000 deltakere hver, oppgir over en av seks voksne å ha brukt psykedelika. Resultatene tyder på at bruk av psykedelika ikke er en uavhengig risikofaktor for dårlig mental helse. Funnene samsvarer med informasjon om risikoprofilen til psykedelika fra WHO, EU, og myndighetene i USA og Storbritannia. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer