DEBATT

Psykedelika og avhengighet

LSD er ikke avhengighetsskapende

Noen rusmidler er avhengighetsdannende. Andre er ikke. Hvorfor ikke bare være ærlig om det?

Britiske universitetsstudenter leser om verktøy for å teste rusmidler. Foto fra Newcastle University i Storbritannia.
Britiske universitetsstudenter leser om verktøy for å teste rusmidler. Foto fra Newcastle University i Storbritannia. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En interessant ny studie på det psykedeliske stoffet LSD viser at forsøkspersonenes språklige evner ble forbedret etter bruk. Studien er langt fra den første som finner positive effekter av LSD, og føyer seg således inn i en lang rekke studier på psykedelika som viser nokså unike og enestående virkninger.

Til tross for denne interessante utviklingen, er rusmiddelforsker Vigdis Vindenes fra Folkehelseinstituttet (FHI) raskt ute med å påpeke potensielle negative effekter av LSD.

Andreas Wahl Blomkvist, forsker og medisinstudent
Andreas Wahl Blomkvist, forsker og medisinstudent Vis mer

For henne er det «åpenbart at de uheldige konsekvensene er større enn de eventuelle positive virkningene.» Det er en interessant vektlegging, spesielt når ekspertvurderinger i Nederland, Storbritannia og EU er alle enige om at LSD er blant de minst skadelige rusmidlene vi har. Mye mindre skadelig enn for eksempel alkohol. Diverse undersøkelser har ikke funnet noen sammenheng mellom LSD og psykiske helseproblemer.

Halvard Hårklau, Cand.scient.
Halvard Hårklau, Cand.scient. Vis mer

Vindenes kommenterer videre at «rusmidler kan medføre avhengighet.» Dette er ikke første gang Vindenes nevner avhengighet i relasjon til LSD. Og det er ikke første gang Vindenes og FHI får forklart hva forskningen entydig har å si om avhengighetspotensialet til LSD.

En av de fremste forskerne på psykedelikafeltet, David E. Nichols, publiserte nylig en oppdatert kunnskapsoppsummering om disse stoffene i tidsskriftet «Pharmacological Reviews». Psykedelika, som LSD, fører ikke til avhengighet. Dette er, og har vært, et ukontroversielt farmakologisk faktum i mange år.

Vindenes vet sannsynligvis dette fra før. Kanskje det forklarer hvorfor hun bruker det generaliserende begrepet ’rusmiddel’ i overnevnte sammenheng? Og med mindre hensikten er rent rekreasjonell, burde kanskje ikke begrepet brukes i det hele tatt.

Benevnelsen er for eksempel uegnet til å beskrive bruken av psykedelika i medisinsk eller terapeutisk sammenheng. Dessuten er ’rusmiddel’ et paraplybegrepet som omfatter en stor gruppe stoffer med svært lite til felles.

Noen rusmidler er avhengighetsdannende. Andre er ikke. Hvorfor ikke bare være ærlig om det?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer