DEBATT

#SanctaMetoo

Lucia leverte det som må være middelalderens beste Metoo-håndtering

Selv helgener kan bli utsatt for de groveste seksuelle overtramp.

LUCIADAGEN: På helgendagen til Lucia 13. desember synger hvitkledde barn om lysets seier over mørke. Sangene handler ikke om seksuell trakassering. Men det kunne de gjort, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LUCIADAGEN: På helgendagen til Lucia 13. desember synger hvitkledde barn om lysets seier over mørke. Sangene handler ikke om seksuell trakassering. Men det kunne de gjort, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

L. brøt med samfunnets forventninger. Hun hadde et brennende samfunnsengasjement, som provoserte mektige menn. Til gjengjeld ble hun sjikanert, truet med voldtekt og til slutt drept.

Høres det kjent ut? De siste årene har #metoo-kampanjen satt søkelys på seksuell trakassering. Individ etter individ, gruppe etter gruppe har delt sine erfaringer i sosiale medier. Skuespillere, musikere, IT-ansatte, helsearbeidere, akademikere, en etter en har de trukket skambelagte og fortiede erfaringer frem fra mørket.

Ansvaret ble fordelt der det hører hjemme, hos den som tråkker over grensen. For det er ikke slik at det er kvinnens ansvar om hun blir utsatt for trakassering. For som et skråblikk på historien snart skal vise kan selv helgener bli utsatt for de groveste seksuelle overtramp.

L.s fulle fornavn var nemlig Lucia. Historiene om henne ble ikke dysset ned og glemt. Hun ble helgenkåret etter sin død, og lever videre i sagn og sanger. På helgendagen hennes 13. desember synger hvitkledde barn om lysets seier over mørke, mens lettrørte foreldre tørker tårer og dypper tørre lussekatter i kaffen. Sangene handler riktignok ikke om seksuell trakassering. Men det kunne de gjort. La meg presentere: #SanctaMetoo

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer