Lucky Luke rir igjen

Lucky Luke er i støtet. Det er åtti år siden tegneren Morris ble født, og i den anledning skal samtlige Lucky Luke-album utgis i innbundet form på norsk. Samtidig kommer filmene på DVD, med norsk tale.

Den aldri sviktende cowboy-helten Lucky Luke ordner som kjent opp i det meste før han rir alene inn i solnedgangen på slutten av filmer og serier, akkompagnert av sangen «I'm a poor lonesome cowboy...»

Lucky Luke ble unnfanget av belgieren Maurice de Bevere, som ble født 1. desember 1923. I anledning 80 jubileet har Egmont startet en serie innbundne Lucky Luke-bøker, kronologisk ordnet fra 1955 og framover, forsynt med kommentarer, kuriøse serier og omslag og så videre.

Tegnefilmer

Under kunstnernavnet Morris har de Bevere produsert en imponerende rekke Lucky Luke-serier, de fleste av dem sammen med Asterix-manusforfatteren Goscinny. De første seriene tegnet Morris for det legendariske seriemagasinet Spirou allerede i 1946. I 1954 begynte han samarbeidet med Goscinny.

I 1971 lagde han den første helaftens Lucky Luke-tegnefilmen, og etter hvert er en hel rekke av Lucky Lukes eventyr blitt lansert som tegnefilmer.

Nå utgis filmene på DVD i Norge av selskapet SME i en serie med to filmer på hver plate. Foreløpig er fem filmer utgitt; «Billy the Kid/Vogntogene», «Piggtråd på prærien/Jesse James», «Dalton City/Nybyggerne», «Oklohoma/Feiden i Painful Gulch» og «Den syngende tråd/Jernhesten».

I motsetning til NRKs serie, som sendes hver mandag, snakker Lucky Luke & Co. norsk på disse filmene, slik at også de aller minste kan få sitt første møte med western-filmenes univers. For dette er ren moro, både for den som kan oppleve filmene som parodier på den amerikanske og italienske western-tradisjonen og for den som for første gang møter cowboyer, revolvermenn, indianere, sheriffer, bankrøvere, jernbanearbeidere, hylende ulver, nybyggere og dueller i hovedgata.

Parodisk

Den som går inn i Lucky Lukes univers, vil fort oppdage den suverene dynamikken i action-sekvensene, samtidig som serien blir avbrutt av oversiktsbilder med stor detaljrikdom. Lucky Luke-serien startet som en satire over western-sjangren i en periode da Hollywood levde stort på klassiske vill vest-eventyr. På 1940- og 1950-tallet var western-mytologien overalt; på kino, i pocketbøker med Walt Slade og Bill og Ben og i tegneserier av typen Vill Vest, Præriebladet og Texas. Lucky Luke parodierte de forskjellige klisjeene i disse fortellingene, etter hvert med henvisninger til Hollywood-filmer og figurer fra virkelighetens ville vesten.

I seriene dukket beryktede skurker som Jesse James, Calamity Jane, Judge Roy Bean, brødrene Dalton og Billy the Kid opp i vittige varianter, og skuespillere som Roger Moore, Lee Van Cleef, W.C. Fields, Jean Gabin, David Niven og flere andre ble modeller for skikkelser i serien. I tillegg er forholdet mellom Lucky Luke og hesten Jolly Jumper en komisk variant av trofaste hester av typen Roy Rogers & Trigger. Hunden Ratata blir en utgave av populære hundeserier som «Lassie» og «Rintintin».

Og Lucky Luke selv? Han er en parodi på en hvilken som helst helt; mannen som trekker raskere enn sin egen skygge.