Ludvigs pappa er død

Hele Norges Kjell Aukrust døde stille i sitt hjem på julaften, 82 år gammel. En fantastisk historieforteller er gått bort. Skriv din kondolanse her.

Gjennom figurer som Ludvig, Solan Gundersen, Simen, Bonden og Bror min fikk Kjell Aukrust oss både til å le og tenke. Den varme humoren han forærte oss har preget generasjoner med norsk forteller-, male og tegnekunst siden de første figurene ble unnfanget da Aukrust begynte i Dagbladet i 1950.

Hans kone Kari har vært en sterk støttespiller i alle år. Hun var sammen med ham i hjemmet på Nordstrand da han sovnet inn etter lengre tids sykeleie.

Han refererte alltid til henne som «revetispa», mens han selv var «Mikkel rev». Sammen reiste de til Aukrusts drømmeland Italia over 20 ganger.

- Det er et fantastisk land. Naturen, befolkningen, kunsten og klimaet er kjempefascinerende. Jeg elsker det landet, sa Aukrust.

Skrev innlegg

Den aller første artikkelen han hadde på trykk her i Akersgata, var begynnelsen på hele persongalleriet fra Flåklypa og barndomsvennene Simen, Bonden og Bror min. Artikkelen het «Dans på lokalet», og ble trykket opp igjen i boka «I lys av månen» som kom ut på Aukrusts 70-årsdag.

Den skildret hvordan ungdomslaget Lauvsprett gjennomførte dans på lokalet, med hjemmebrent, slagsmål og forholdsvis stort fravær av kulturelle innslag.

- Da var det gjort. Bygde-Norge erklærte krig. Sunnmørsposten skrev en leder der de priste seg lykkelig over at slike tilstander ikke var vanlige på deres kanter. Tre stortingsmenn og en landbruksskolestyrer fra Gudbrandsdalen skrev brev der de ba meg slutte å henge ut bygdene i en avis som Dagbladet, fortalte Aukrust da han fylte 80 år.

- Til og med Norges Bondeblad var fornærmet. For å få en mer positiv tone i debatten begynte jeg å skrive spontane innlegg under fingerte navn. Slik oppsto meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold, Reodor Felgen, Rudolf Blodstrupmoen, Mysil Bergsprekken og Gudleif Knotten - navn som siden skulle innta sentrale plasser i «Flåklypa Tidende» - avisa for krakilske meningsytringer.

Ble hedret

Det ble starten på et vidunderlig eventyr som aldri kommer til å bli avsluttet. Aukrust gjorde Solan, Ludvig og resten av figurene så varme og gode at de vil leve videre gjennom generasjoner med smilende barn og undrende voksne. For to år siden kom også dataspillet om Flåklypa, som er blitt en ubetinget suksess.

I 1999 fikk han Brage-juryens hederspris for sitt forfatterskap. Juryen karakteriserte ham som en av etterkrigstidas aller mest folkekjære forfattere, og trakk fram hans brodd og humoristiske snert, samt tegningene hans. Elleve år tidligere ble han tildelt St. Olavs orden, som ridder av 1. klasse.

Ludvig-blomst

Dagbladet har tidligere spurt Aukrust om han var redd for å dø.

Aukrust-sitater:

«Jeg anbefaler at dørstokker skal bli forbudt. Hva faen skal vi egentlig med dørstokker? Man bare snubler i dem uansett».

«Alt er farlig»

«Tia gikk fort på søndagsskola. Gamle Gudlaug hadde baloptikon».

«Du blir mer preget av det som går gjennom deg enn det du gjennomgår».

- Sannelig om jeg veit. Jeg skal forlate dette livet, men kanskje for å gå inn i det neste. Høres det dumt ut? Det er så mange religioner, og folk må få tro hva de vil. Hva jeg tror på? Nei, jeg veit ikke. Det blir bare gjetninger. Hva sier du, Finn? spurte han avisas tegner Finn Graff.

- Jeg veit ikke.

- Jeg holder med Finn.

- Men tror du på et liv etter døden?

- Det er mange som snakker om sjelevandring. Men hvis alle skulle gjenoppstå, ville det ikke bli plass til alle sammen. Jeg tror ikke jeg ville ha noe imot å gjenoppstå som en ydmyk liten Ludvig-blomst.

SOVNET INN: Kjell Aukrust ble 82 år gammel.
FOLKEKJÆR FIGUR: Ludvig fra Flåklypa.