STØTTER PUTIN: Fremskrittpartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
STØTTER PUTIN: Fremskrittpartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Lufta er for alle

Det er mye som tyder på at Frp's Christian Tybring-Gjedde har tatt pr-timer hos Geelmuyden.Kiese.

Meninger

Ukas store snakkis, bortsett fra situasjonen i Ukraina, var utvilsomt Andreas Wabøs magnum opus «The Crazy Ones». 

Innlegget ble postet på bloggen til PR-byrået Geelmuyden.Kiese (GK). I innlegget oppfordrer Wabø, som er administrerende direktør i GK, sine kunder til å «walk the talk» - å gjøre snakket, på godt norsk.

Løsningen på alle verdens problemer er ikke å «become the story», ifølge Wabø. Ikke vær en «storyteller», men en «storydoer»:

- Som leder av GK i Norge måtte jeg løfte byrået til å leve sin egen nye historie, ikke bare fortelle gode historier.  Alle GKere måtte bli en del av den nye historien og leve den hver dag. Belønningen ser vi på bunnlinjen i dag, skriver Wabø.

Størst effekt blir det imidlertid når man kombinerer «storytelling» med «storydoing». Kort og godt: Bli en «crazy one», du også, i likhet med GKs 125 ansatte. Handlingen er alt, som Nietzsche (som for øvrig også ble gal) ville sagt det.

Innlegget ble først applaudert, så latterliggjort, og så diskutert: Er det virkelig dette pr-byråene, med sine skjulte kundelister og skyhøye timepriser, driver med? Dette er jo fullstendig tåkeprat! Skribent, journalist, forfatter og høyskolelektor Elin Ørjaseter, som selv har bakgrunn i PR-bransjen, kalte innlegget for «luft - veldig dyr luft.»

GK bistår blant annet toppolitikere. Og det er mye som tyder på at stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde har gått i læra hos Wabø og GK. Fredag gikk Tybring-Gjedde (TG) ut i Klassekampen (KK) med sympatierklæring til Vladimir Putin, som for tiden har hendene fulle med konflikten på Krim-halvøya i Ukraina.

Det er i det hele tatt mye «storydoing» om Ukraina om dagen. USA, EU, og nå også Norge, har gått sterkt ut og fordømt Putins aksjoner på Krim som et klart brudd på folkeretten. Putin, på sin side, har avvist at det finnes russiske soldater på Krim. Putin har dessuten anklaget den midlertidige regjeringen i Ukraina for å ha begått et statskupp, og for å være i ledtog med høyreektremister.

Tybring-Gjedde mener at Vesten burde ha besinnet seg litt før de gikk så knallhardt ut og fordømte Russlands aksjoner på Krim:

- Jeg reagerer på den kraftige og kategoriske fordømmelsen av Putin, uttalte TG til KK.

- La gå, russerne har brutt folkeretten. Men jeg mener dette må settes inn i et større perspektiv, fortsatte han, og «gjorde» sin høyst alternative historie:

- Tenk om Quebec eller nordlige Mexico hadde erklært seg uavhengig. USA ville gått inn, fortalt verden at det var deres bakgård og bedt Russland om ikke å blande seg, sa han.

TG som GK, i sitt utspill i KK, har tenkt «dramatisk annerledes», som Wabø ville sagt det. Den fransktalende provinsen Quebec har to ganger, i 1980 og 1995, holdt folkeavstemning om fortsatt tilhørighet til Canada, eller om provinsen skulle bli et selvstendig land. Forrige gang vant pro-Canada-fraksjonen med et hårfint flertall (51 mot 49 prosent). Valget sto imidlertid mellom Canada og selvstendighet, ikke å underkaste seg USA. Frankrike ville vært et mer naturlig alternativ enn USA, og selv det er like sannsynlig som at Storbritannia og USA skulle slått seg sammen med Sør-Trøndelag. Å sammenligne Quebec med Krim, hvor flertallet av innbyggerne er etnisk russere, er ikke bare feil - det er «storydoing» på høyt nivå.

Men å tro at USA ville gått inn og annektert Nord-Mexico, inkludert narkoanarkiet Juárez, tidligere verdens mest voldelige by, er ikke bare «storydoing». Det er rett og slett «crazy».

Uansett, her er din faktura.